Az ukrajnai háború a dél-kaukázusi viszonyokat is felborítja

Az ukrán ellentámadás sikeressége miatti vélt vagy valós orosz gyengeségből adódó lehetőségeket a Dél-Kaukázus államai is megérzik. Az örmény–azeri határon a hét elején kiújultak a harcok, sőt a 2020 novemberében kötött fegyverszüneti egyezményt követő leghalálosabb összecsapásokat vívta egymással a két fél. Közben a grúz kormánypárt sem tétlenkedik: elnökük a héten a két oroszpárti szakadár terület visszafoglalására irányuló népszavazásról beszélt.

2022. 09. 16. 5:52
null
AZERBAIJAN-ARMENIA-KARABAKH-CONFLICT Fotó: KAREN MINASYAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodás született a fegyverszünetről Azerbajdzsán és Örményország között, miután kedden harcok törtek ki az örmény−azeri határon − jelentette be szerdán egy magas rangú örmény tisztségviselő. Közlése szerint az egyezség nemzetközi szereplők, azon belül is Oroszország hathatós közbenjárásával jött létre. Ugyanakkor Baku még nem erősítette meg a fegyverszünet tényét, habár harcokról egyik fél sem számolt be szerdán. Az évtizedek óta szemben álló felek között a hét elején újultak ki a harcok, olyannyira, hogy a 2020 novemberében − szintén orosz mediáció segítségével − megköttetett fegyverszüneti egyezmény óta nem látott mértékű emberáldozatot könyvelhetett el mindkét fél. Habár Jereván és Baku egymásra mutogatnak, hogy ki kezdte a mostani harcokat, az időzítés mindenképpen az azerieknek kedvez: 

az elmúlt napok sikeres ukrán ellentámadásai következtében az orosz vezetésben kialakuló zavar miatt kevesebb figyelem jut a régióra.

− Moszkvának a térségre gyakorolt gyengülő befolyása látszik az örmény−azeri konfliktusban is. Az oroszok békefenntartóként jelen vannak a régióban, ugyanakkor a felek − s főként Azerbajdzsán − nem érzik ezt a tevékenységet annyira erősnek, éppen az Ukrajnával szembeni háborúban mutatott orosz teljesítmény miatt − fogalmazott megkeresésünkre Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: Baku ezt kihasználva megpróbálhatja visszaszerezni azokat a területeket, melyek a 2020-as konfliktust követően még örmény kézen maradtak, nevezetesen a stratégiai fontosságú Lacsin-folyosót, valamint Karabah tartomány még örmény fennhatóság alatt álló részeit. Különböző, egymástól független − ám nem hitelesített − források szerint szerdán azeri tüzérségi találat ért egy orosz humanitárius és békefenntartó feladatokat ellátó konvojt is, a szakértő szerint azonban az ilyenkor szokásos spekulációkkal ellentétben valószínűleg nem szándékos támadásról van szó, csupán célt tévesztethettek az azeri egységek.

Moszkvának jelenleg nincsenek olyan tartalékerői, melyeket át tudna csoportosítani a térségbe, azonban Azerbajdzsán jóval józanabb politikát folytat annál, mint hogy megtámadja Örményországot

− válaszolta kérdésünkre Gyarmati István. Hozzátette, hogy Bakunak nem áll érdekében Örményország ellen háborút indítani, csupán az örmények által megszállt azeri területeket szeretné visszafoglalni. Hangsúlyozta: a békefenntartó csapatok mellett Örményországban más orosz csapatok is állomásoznak, mivel a dél-kaukázusi állam katonailag fontos Moszkvának, a légi határellenőrzés szempontjából előretolt bástyaként működik.

A héten a térség másik államában, Grúziában is felpörögtek az események.

A Grúz Álom kormánypárt elnökének keddi közleménye szerint nem elképzelhetetlen, hogy népszavazást fognak tartani a két oroszpárti szakadár térség, Dél-Oszétia és Abházia visszafoglalásáról.

A grúz reakció azután érkezett, hogy egy ukrán parlamenti képviselő − a háború kirobbanása óta nem először és valószínűleg nem is utoljára − pár nappal korábban arra kérte Tbiliszit, hogy tegyen konkrét lépéseket a területek felszabadításának érdekében. − Nem tartom valószínűnek, hogy a grúz hadsereg megtámadná valamelyik szakadár területet − magyarázta a szakértő.

A grúz haderő olyan állapotban van, mint az ukrán 2014-ben. Ők nem kaptak nyugati fegyvereket, támogatást és kiképzést sem, egy ilyen támadás szinte biztosan grúz vereséggel végződne

− zárta szavait Gyarmati István.

Borítókép: Orosz békefenntartók az azeriek ellenőrzőpontjánál 2020-ban (Fotó: Karen Minasyan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.