Brüsszel üzenete Belgrádnak: Szükségünk van a pride-ra

Úgy tűnik, az Európai Unióban az az egyik legfontosabb téma, hogy megtartják-e a melegfelvonulást a szerb fővárosban.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2022. 09. 15. 19:50
null
SERBIA-EUROPRIDE-DEMO Fotó: OLIVER BUNIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Brüsszelben az az egyik legfontosabb téma, hogy szombaton megtartják-e a melegfelvonulást a szerb fővárosban. Az Európai Unió tisztségviselői egymás után szólalnak fel az ügyben, hogy az EuroPride nem múlhat el a tervezett vonulás nélkül. Az EP elnöke levelet is írt a balkáni állam vezetésének. A máltai Roberta Metsola úgy fogalmazott, hogy Európában az embereknek úgy kell élniük, ahogy akarnak, s szeressenek, akit szeretni akarnak. 

Még mindig szükségünk van a pride-ra. Túl sok ember él félelemben. Túl sok a diszkrimináció

– írta Metsola a Twitteren.

A szerb belügyminisztérium pár órával a rendelkezésre álló határidő előtt döntött úgy, hogy mégsem engedélyezi az LMBTQ-közösség tagjainak, hogy szombat délután elfoglalják Belgrád központját, mivel az biztonságpolitikai kockázatot jelentene. A séta a 2022-es EuroPride része lett volna. A szervezők fellebbeztek a döntés ellen, ám a belügyminisztérium elutasította azt. Goran Miletics, a rendezvény koordinátora újságíróknak azt mondta, nem adják fel, az alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Az LMBTQ-közösség tagjai egyre erőszakosabban követelik, hogy a szerb kormány változtassa meg a döntést, s hagyja jóvá a sétát. 

Az EuroPride egész hetes rendezvénysorozatának egyik állomásán a homoszexualitását nyíltan vállaló szerb miniszterelnökre, Ana Brnabicsra az egyik résztvevő azt kiabálta, hogy nyomorult, illetve hazug. A közönség pedig egyszerűen kifütyülte a kormányfőt, transzparenseket emelt a magasba, s hangos kiabálásba kezdett. 

Brnabics, amikor végül szóhoz jutott, elmondta, hogy ő az első olyan politikus az országban, aki nem fél, és nem szégyelli, hogy meleg. 

Lehet, hogy nem tetszik, de én harcolok az önök jogaiért, és mindent megteszek azokért 

– mondta a miniszterelnök. Az idei egyhetes EuroPride-ot hétfőn nyitották meg Belgrádban, az összeurópai melegtalálkozót most először tartják a Nyugat-Balkánon.

Borítókép: Zászlók lobognak az EuroPride 2022 megnyitó ünnepségén Belgrádban, 2022. szeptember 12-én (Fotó: Oliver Bunic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.