Duda: Az orosz imperializmust meg kell állítani

Ukrajna támogatására és az orosz imperializmus megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 9:42
DUDA, Andrzej
Gdansk, 2022. szeptember 1. Andrzej Duda lengyel elnök beszél a védõk emlékmûve elõtt a második világháború kitörésének 83. évfordulóján tartott megemlékezésen a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten 2022. szeptember 1-jén. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa Fotó: Adam Warzawa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akkor a részben autonóm, döntő többségében németek lakta Danzig szabad város mellett fekvő Westerplattén található lengyel katonai létesítménynél zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

A más államok és nemzetek brutális leigázásra törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait […] Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot, […] hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust

– hangoztatta a lengyel elnök.
A világ előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte az új birodalmi lidércekkel szembeni határozott ellenállást. – Ukrajna brutális megtámadását az egész világ megrendülten figyelte, hiszen mindenki azt hitte, hogy soha meg nem ismétlődik az, ami már csak a második világháború történelmi emlékezetének számított – fogalmazott Duda. 

– Közben a tüzérség és a bombázók brutálisan rombolják a civilek lakta épületeket, a szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is – utalt Duda az 1940-es katyni vérengzésre. 

A második világháborúról beszélve Duda leszögezte: a háború az egyik legszörnyűbb tragédiát okozta Lengyelország történetében, megfosztotta a lengyeleket a szabadságuktól, és a szovjet és a német katonák kézfogása nyomán az államiságtól is. A lengyel állampolgárok millióinak életét követelte, és helyrehozhatatlan anyagi károkat hagyott maga után – idézte fel az elnök.

Varsóban csütörtök délután ismertetik a Lengyelországnak okozott második világháborús károkat összegző terjedelmes jelentést, amelyet egy parlamenti munkacsoport készített.

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök beszél a védők emlékműve előtt a második világháború kitörésének 83. évfordulóján tartott megemlékezésen a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten 2022. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.