Egyre jobban aggódik az Egyesült Királyság II. Erzsébetért

Aggasztók az Egyesült Királyságból érkező hírek: a BBC műsorvezetője már annak az öltözködési etikettnek megfelelően jelent meg a tévéképernyőn, amelyet akkor irányoznak elő, ha az uralkodói család egyik tagja meghal. Az orvosi felügyelet alá került II. Erzsébet brit királynő a skóciai Balmoral kastélyában tartózkodik, ahová az uralkodói család tagjai is már úton vannak.

Munkatársunktól
2022. 09. 08. 16:53
II. ERZSÉBET; JOHNSON, Boris; THATCHER, Margaret; MAY, Theresa; TRUSS, Liz
Balmoral, 2022. szeptember 6. II. Erzsébet brit királynõ Liz Truss volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt új vezetõjét várja a skóciai uralkodói rezidencián, a balmorali kastélyban 2022. szeptember 6-án. A 96 éves uralkodó Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik nõi kormányfõ Margaret Thatcher és Theresa May után. MTI/EPA/PA Pool/Andrew Milligan Fotó: Andrew Milligan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyülekeznek az emberek a Buckingham-palota előtt, brit hírportálok szerint többen már virágokkal jelentek meg. Az első csokrot délután öt óra körül helyezték le.

Nincs ma őrségváltási ceremónia

– áll azon a táblán, amelyet a Buckingham-palotához helyeztek ki csütörtök délután.

A ceremóniára péntek reggel került volna sor, ám minden jel arra mutat, II. Erzsébet brit királynő egészségügyi állapota miatt elhalasztják azt. A BBC One brit közszolgálati televíziós csatorna felfüggesztette műsorait és a BBC News adásait sugározzák. Korábban a Buckingham-palota közleményét is felolvasták.

Huw Edward műsorvezető már sötét öltönyben, fehér ingben és fekete nyakkendőt viselve jelent meg a nézők előtt, ez a viselet a BBC öltözködési etikettje arra az esetre, ha az uralkodói család egyik tagja meghal.

Ha valóban véget ér a királynő uralkodása, az traumatikus pillanat lesz az ország számára

– mondta Catherine Pepinster brit szerző.

Phil Dampier szerző, aki a királyi családról mintegy 36 éve ír, úgy vélekedett,

egyértelműen nagyon súlyos a helyzet a Balmoral kastélynál.

Az elmúlt órákban a Buckingham-palota nem adott ki közleményt II. Erzsébet állapotával kapcsolatban, azonban a királyi család nyári rezidenciáján – ahol a királynő is tartózkodik –, a skóciai balmorali kastély kapuján jönnek-mennek az autók. A BBC korábban úgy értesült, az aberdeeni repülőtéren landolt a repülőgép, amelyen Cambridge hercege, York hercege, valamint Wessex grófja és grófnője utazott. A gép a londoni RAF Northolt bázisról, a királyi légierő bázisáról indult. A nyári rezidenciára azóta már a királyi család más tagjai is megérkeztek.

Szinte azonnal végigfutott az egész brit médián, hogy Sussex hercegnéje, Meghan Markle nélkül érkezett a balmorali kastélyba Harry herceg. Ám nem tartják kizártnak, hogy Meghan Markle egy későbbi időpontban még csatlakozik férjéhez.

Időközben a királynő fiai, András herceg és Edward herceg is megérkezett a rezidenciára az aberdeeni repülőtérről. A királynő fiait szállító járművet Vilmos herceg vezette. Kate, Cambridge hercegnője Windsorban maradt, mivel a Vilmos herceggel közös gyermekeik az első napjukat töltötték egy új iskolában.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról. A királynő jelenleg orvosi felügyelet áll, azonban állapotát aggasztónak tartják az orvosok.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő Liz Truss volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt új vezetőjét várja a skóciai uralkodói rezidencián, a balmorali kastélyban 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/EPA/Andrew Milligan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.