ENSZ-főtitkár: A geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést

António Guterres szerint krízisek sora veszélyezteti az emberiség jövőjét és a bolygó sorsát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 18:10
GUTERRES, António
New York, 2022. szeptember 20. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólalásával megnyitja az ENSZ Közgyûlésének 77. ülésszakát a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 20-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a globális kihívások kezelésében a nemzetközi közösségtől António Guterres ENSZ-főtitkár kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának megnyitóján, azt hangoztatva, hogy a geopolitikai feszültségek akadályozzák a fejlődést.

A nemzetközi közösség nem képes vagy nem hajlandó nekiveselkedni korunk nagyszabású, drámai kihívásainak

– hangsúlyozta Guterres a közgyűlés magas szintű ülésszakának kezdetén.

Mint mondta, krízisek sora – az ukrajnai háború, az egyéb konfliktusok világszerte gyarapodó száma, a klímaválság, a fejlődő országok nehéz pénzügyi helyzete, a visszalépések a világszervezet olyan célkitűzéseiben, mint a rendkívüli szegénység felszámolása vagy a gyermekeknek nyújtott minőségi oktatás – veszélyezteti az emberiség jövőjét és a bolygó sorsát.

Hozzátette azt is, hogy a világ „öngyilkos háborút vív a természettel”.

Guterres sürgette a tehetős országokat, hogy az olaj- és gázipari vállalatoknál keletkezett váratlanul nagy nyereségek megadóztatásából előteremtett összegekből segítsék meg a klímaváltozás negatív hatásai által sújtott országokat és a szárnyaló élelmiszer- és energiaárakkal küszködő lakosságot.

Világunk veszélyben forog és lebénult

– jelentette ki.

Kiemelte, hogy az együttműködés és a párbeszéd az egyedüli kiút. – Működjünk együtt egyként, világszövetségként, mint egyesült nemzetek – hangoztatta az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára.

Guterres beszédében az olyan közösségimédia-platformokat működtető cégek ellen is szót emelt, amelyek üzleti modellje azon alapul, hogy felháborodással, indulatokkal és negatív hozzáállással jussanak pénzhez, rendkívüli kárt okozva ezzel a közösségeknek és társadalmaknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyűlöletbeszéd, a hamis információk és a sértegetések egyre terjednek az interneten, a személyes adatok áruvá váltak, az emberek megfigyelése pedig kicsúszott az ellenőrzés alól. A mesterséges intelligenciák fejlesztésével kapcsolatban pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy veszélyeztetik az információs rendszereket, a sajtót, sőt magát a demokráciát is.

 

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólalásával megnyitja az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakát a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.