időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Erejéből veszítve csapott le az Ian hurrikán Floridában +videó

Wittich Zoltán
2022.09.29. 13:21
Erejéből veszítve csapott le az Ian hurrikán Floridában +videó

Trópusi viharrá szelidült az Ian hurrikán Florida partjainál, amelyet az Amerikai Hurrikánközpont (NHC) korábban még a négyes –  a második lehető legerősebb – kategóriába sorolt. A szerdán még 240 kilométer per órával haladó vihar csütörtök reggelre 105 kilométer per órára gyengült, de az NHC beszámolója szerint „még mindig komoly aggodalommal követik a mozgását”.

A vihar az éjszaka folyamán háztetőket rongált meg, míg a széllökések és az áradások miatt összesen mintegy 2,5 millió háztartás és üzlet maradt áram nélkül, többségük az állam dél-keleti partvidékén. 

Az Ian hurrikán miatt Florida legtöbb reptere bezárt, és csütörtökre virradóan felfüggesztették a kereskedelmi légi közlekedést is.

A Vöröskereszt jelentése szerint Floridában mintegy 13 ezren töltötték az éjszakát menedékhelyeken, míg a hurrikán érkezése előtt több tízezer embernek osztottak ki pokrócokat és alapvető ellátási csomagokat.

A vihar életveszélyes volt, épp ahogy azt előre jelezték

– mondta Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó szerda esti sajtótájékoztatóján.

A kormányzó szerint még túl korai a károk teljességének a felmérése, de több bejelentést is kaptak arról, hogy autókat és épületeket is elsodort a vihar okozta áradás. Tovább fokozta a károkat, hogy a hírek szerint a tengerparti városokban a leszakadt elektromos vezetékek tüzet robbantottak ki.

Több város kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mivel az elárasztott, vízgazdálkodást kiszolgáló létesítmények nehezen tudtak lépést tartani az igényekkel.

A kormányzó és más állami tisztviselők szerda este arra figyelmeztettek, hogy az Ian hurrikán a szárazföld belseje felé tart, így Florida középső és északkeleti részén élők tornádókat, erős szeleket és hirtelen áradásokat tapasztalhatnak majd.

Az Ian hurrikán, a szakemberek szerin Florida észak-keleti részén az Atlanti-óceán felé húzódik majd, de péntek délután visszatér a szárazföldre Dél-Karolina fölé. Az NHC nem részletezte, hogy a vihar a víz felett „új erőre kapna -e”, de azt feltételezik, hogy nem veszít majd az eddigi erejéből.

 

Borítókép: felborított repülőgépek a North Perry repülőtéren Florida államban (Forrás: MTI/AP/Wilfredo Lee)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.