Háttér-megállapodások helyett nemzeti program vár Olaszországra

Egyelőre kérdés, hogy milyen arányban alkotják majd politikusok és szakértők a Meloni-kormányt.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 15:47
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. szeptember 26. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje a gyõzelem V-jelét mutatja az elõrehozott parlamenti választások estéjén Rómában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékbõl kilépõk megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség gyõzelmét jelzik. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választók igent mondtak egy olyan Olaszország ígéretére, amely a nemzeti érdekeket igyekszik a lehető legerősebben képviselni – közölte a vasárnapi olasz parlamenti választásokkal kapcsolatban a Magyar Nemzetnek küldött elemzésében Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.

Amennyiben ilyen formában kormányozhatnak a szuverenista pártok, akkor várható, hogy a hagyományos családmodellt, a keresztény értékeket, a nemzetekre épülő Európa-képet képviselő, az illegális bevándorlást megfékezni igyekvő, a segélyek helyett munkahelyteremtést célzó vezetése lesz Olaszországnak, amelynek ugyanakkor modus vivendit kell kialakítania Washingtonnal, Párizzsal és a nemzetközi szervezetekkel

– értékelte az Olaszország-szakértő. Mint fogalmazott: az olaszok az elmúlt években azt érzékelték, hogy szinte mindegy, kire szavaznak, az egymást váltó kormányok úgyis háttér-megállapodások nyomán születnek, amely kormányokban az elmúlt bő évtizedben globalista túlsúly dominált. A részvétel az országban rekordalacsony volt, először kúszott 70 százalék alá.  A jobbközép szövetség azonban nemcsak programot kínált a választóknak, hanem ígéretet is tett: hogyha nyernek, ilyen formában fognak kormányozni. Északon jellemzően ott is nagy arányban nyertek a jelöltjeik, ahol az utóbbi években a baloldal szokott nyerni. 

Rosonczy-Kovács Mihály szerint egyelőre kérdés, hogy kik lesznek az egyes miniszterek. Elképzelhető, hogy egy-két tárcát továbbra sem politikusok fognak vezetni, hanem olyan szakértőknek mondott személyek, akiknek egyfajta pajzsszerepet szán a miniszterelnöki szék várományosa, Giorgia Meloni a nemzetközi és hazai kommunikációs támadások ellen.

A dilemmája ezzel kapcsolatban az, hogy velük mennyire valósítható meg az a paradigmaváltás, amelyet a választóknak megígért.

A helyzet ennél is összetettebb, mert a gyakorlat szerint az államfőnek is beleszólása van a kormány személyi összetételébe.

A stabilitás szempontjából kedvezőnek mondható a három jobboldali párt mandátumainak várható aránya – véli az elemző. A vezető kérdését nem kérdőjelezheti meg a Liga és a Forza Italia. Meloni, az Olasz Testvérek elnöke nagy győzelmet aratott, de a koalíció összetétele nem lesz szélsőségesen aszimmetrikus. Matteo Salvini, a Liga és Silvio Berlusconi, a Forza Italia vezetője is kaphat fajsúlyos tárcát, tárcákat.

Ha megkapják a közös felhatalmazást Sergio Mattarella államfőtől, a következő hónapok legfontosabb kérdése, hogy hosszú távon is működőképes-e a szövetségük. Azt a hármast látjuk-e, akik a kampányban vállvetve küzdöttek, vagy azt, akik korábban, például egy-egy önkormányzati választás során akadályozták egymást, vagy nem tudtak fellépni egységesen az államfőválasztás kérdésében az év elején

– vázolta fel a helyzetet Rosonczy-Kovács Mihály. Salvini kijelentette, hogy öt évig Meloni mellett a pártjának a helye, de a szakértő szerint a legfontosabb feladata most a párton belül konszolidálni az egy számjegyű eredmény miatti elégedetlenséget.

A jobbközép szövetség és Meloni mellett a választás másik, relatív nyertese az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és annak vezetője, a korábbi miniszterelnök Giuseppe Conte. A 2018-as választást megnyerő párt folyamatosan veszített a népszerűségéből, és a teljes eljelentéktelenedés fenyegette. Egyes körzetekben délen 40 százalékot ért el, jellemzően ott, ahol az állampolgárok jelentős részének fő jövedelmi forrása az állampolgársági jövedelem elnevezésű segélycsomag.

Az Öt Csillag kihívója tud lenni a legerősebb ellenzéki szerepért a baloldali Demokrata Pártnak, amely húsz százalékot sem ért el

– közölte a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója. Enrico Letta, a Demokrata Párt elnöke bejelentette, hogy nem indul a következő kongresszuson a párt vezetésért. 

Fontos hozzátenni: meg kell várni a kormányalakítást, Olaszországban soha nem elképzelhetetlen valamilyen meglepő, nem várt fordulat – zárta elemzését a szakértő.

 

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a győzelem V jelét mutatja az előre hozott parlamenti választások estéjén Rómában 2022. szeptember 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.