Lemond a holland agrárminiszter

A gazdák tiltakozásai miatt döntött így.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 06. 12:20
Henk Staghouwer
2022-09-05 12:53:06 THE HAGUE - Minister Henk Staghouwer (Agriculture, Nature and Food Quality) explains the letter he sent to the House of Representatives about the Dutch manure policy. The exceptional position whereby Dutch farmers are allowed to spread more manure than farmers in other countries is being restricted. ANP ROBIN UTRECHT netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: ANP MAG / ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását Henk Staghouwer holland agrárminiszter, döntését a kormány nitrogénkibocsátás csökkentését célzó uniós szabályok végrehajtására irányuló tervei miatt a gazdák hónapok óta tartó tiltakozásával indokolta.

Henk Staghouwer a Twitteren jelentette be lemondását, és azt írta: a gazdálkodóknak és halászoknak bizonyosságra van szükségük az ágazat irányáról a jövőjük szempontjából.
 

 Arra a következtetésre jutottam, hogy miniszterként jelenleg nem én vagyok a megfelelő személy a mezőgazdaságban, a kertészetben és a halászatban. Emiatt lemondok a mezőgazdaságért, természetvédelemért és az élelmiszer-minőségért felelős miniszteri posztról

 – fogalmazott.

Hollandia június közepén jelentette be, hogy 2030-ig ötven százalékkal csökkenteni kívánja a nitrogénkibocsátást, a csökkentés egyes területeken elérheti akár a hetven százalékot is az Európai Unió vonatkozó szabályozásának megfelelően.

A holland gazdák azért kezdtek tiltakozó megmozdulásokat, mert a kormányzati számítások szerint a stratégia 11 200 állattenyésztő telepet kényszeríthet bezárásra, további 17 600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát.

Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt héten kitartott az évtized végéig elérni kívánt célérték mellett annak ellenére, hogy a gazdálkodó szervezetek 2035-re tolnák ki a határidőt.

 

Borítókép: Henk Staghouwer holland mezőgazdasági, természetvédelmi és élelmezésminőségi miniszter a holland parlament alsóházában (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.