időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Lemond a holland agrárminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.06. 12:20 2022.09.06. 13:55
Lemond a holland agrárminiszter

Bejelentette lemondását Henk Staghouwer holland agrárminiszter, döntését a kormány nitrogénkibocsátás csökkentését célzó uniós szabályok végrehajtására irányuló tervei miatt a gazdák hónapok óta tartó tiltakozásával indokolta.

Henk Staghouwer a Twitteren jelentette be lemondását, és azt írta: a gazdálkodóknak és halászoknak bizonyosságra van szükségük az ágazat irányáról a jövőjük szempontjából.
 

 Arra a következtetésre jutottam, hogy miniszterként jelenleg nem én vagyok a megfelelő személy a mezőgazdaságban, a kertészetben és a halászatban. Emiatt lemondok a mezőgazdaságért, természetvédelemért és az élelmiszer-minőségért felelős miniszteri posztról

 – fogalmazott.

Hollandia június közepén jelentette be, hogy 2030-ig ötven százalékkal csökkenteni kívánja a nitrogénkibocsátást, a csökkentés egyes területeken elérheti akár a hetven százalékot is az Európai Unió vonatkozó szabályozásának megfelelően.

A holland gazdák azért kezdtek tiltakozó megmozdulásokat, mert a kormányzati számítások szerint a stratégia 11 200 állattenyésztő telepet kényszeríthet bezárásra, további 17 600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát.

Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt héten kitartott az évtized végéig elérni kívánt célérték mellett annak ellenére, hogy a gazdálkodó szervezetek 2035-re tolnák ki a határidőt.

 

Borítókép: Henk Staghouwer holland mezőgazdasági, természetvédelmi és élelmezésminőségi miniszter a holland parlament alsóházában (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.