időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Lemondta tokiói útját Justin Trudeau a hurrikán miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.25. 10:09 2022.09.25. 10:20
Lemondta tokiói útját Justin Trudeau a hurrikán miatt

A Fiona hurrikán házakat megsemmisítve és földcsuszamlásokat okozva csapott le hétvégén Kanadára, az okozott károk miatt Justin Trudeau miniszterelnök lemondta jövő heti tokiói látogatását.

A kormányfő Abe Sinzó volt japán miniszterelnök keddi állami temetésére volt hivatalos mint egyetlen vezető a világ iparilag legfejlettebb országait tömörítő G7 csoportból.

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat estére elérte Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül. Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent-Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

Justin Trudeau szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurikán által okozott pusztítás rendbehozatalához.

A Fiona hurrikán a hét elején csapott le Puerto Ricóra, legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelve. A karibi térségből északra vonuló hurrikán szombat éjjelre trópusi viharrá csitult. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont jelentése szerint a Fiona óránként 110 kilométeres erősségű széllökésekkel haladt. A trópus viharokat akár a vihar magjától 890 kilométerre is érezni.

Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben, mert a hidegebb, északi vizeket elérve elvesztik fő energiaforrásukat. Nem veszélytelenek ugyanakkor az így kialakuló poszttrópusi ciklonok sem, melyeknek magját ugyan szabad szemmel nem látni, de könnyen jelentkezhetnek hurrikán erősségű szélviharokkal.

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és felesége, Sophie Trudeau részvétüket fejezik ki II. Erzsébet királynő halálát követően Londonban, 2022. szeptember 17-én (Fotó: AFP/David Parry)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.