időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Nincs elég áram az elektromos autók töltéséhez Kaliforniában

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.04. 13:13 2022.09.04. 15:08
Nincs elég áram az elektromos autók töltéséhez Kaliforniában

Az energetikai hatóság arra kérte a lakosokat, hogy a hőhullámra való tekintettel ne töltsék a hálózatból az elektromos autóikat. Az állam mindeközben megszavazott egy javaslatot, ami szerint 2035-től tilos lesz a belső égésű motorokkal felszerelt gépjárművek eladása.

Napokkal azután, hogy Kalifornia államban bejelentették a belső égésű motorokkal felszerelt autók értékesítésének betiltását 2035-től, az állam energia hatósága arra kérte lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban és állítsák a légkondicionálókat 25 foknál magasabb hőmérsékletre, kerüljék a nagyméretű készülékek használatát és az elektromos járművek töltését, illetve kapcsolják le a felesleges lámpákat a különösen meleg időjárás miatt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A szolgáltató azt is közölte, hogy a kaliforniaiaknak egy sor vészhelyzeti értesítésre kell figyelniük az elkövetkezendő időszakban.

Dél-Kaliforniában és az állam más részein rekord hőség várható, amely az előrejelzések szerint csak fokozódni fog. A kaliforniai rendszerüzemeltető, amely az állam mintegy nyolcvan százalékának elektromos hálózatát kezeli, arra figyelmeztetett, hogy a rendszer várhatóan túl lesz terhelve, mivel a vállalkozások és a lakosok is be fogják kapcsolni a légkondicionáló berendezéseiket.

A kedden késő este kiadott hőségjelentés szerint a villamosenergia-csúcsterhelés várhatóan meg fogja haladni a 48 ezer megawattot a munka ünnepén, szeptember ötödikén, ami az év eddigi legmagasabb értéke lesz. A kaliforniai Országos Meteorológiai Szolgálat (ISO) előrejelzése szerint a hőmérséklet San Diego megye partvidékén és Sacramentóban is elérheti a 40 fokot. A hőség az államot sújtó hosszan tartó szárazság miatt az erdőtüzek kockázatát is megnöveli.

Az ISO közleménye szerint ha az időjárási vagy hálózati feltételek romlanak, a hálózati menedzser vészhelyzeti értesítések sorozatát adhatja ki, hogy további erőforrásokhoz férjen hozzá, és felkészítsék a piaci szereplőket, illetve a lakosságot az esetleges energiahiányra és a takarékossági intézkedésekre.

 Ennek részeként kiadhatnak állami szintű felhívásokat a lakosoknak, hogy önkéntesen csökkentsék az energiafogyasztást délután négy és este kilenc óra között, amikor a kaliforniai hálózatra a legnagyobb nyomás nehezedik, mivel a napenergia-termelés ilyenkor csökken, de az időjárás még mindig meleg, és az energiaigény továbbra is magas.

2020-ban Kaliforniában államszerte áramkimaradások voltak augusztus 14-én és 15-én, egyes területeken két és fél órán keresztül nem volt áram. 

Két héttel később, a munka ünnepének hétvégéjén a fogyasztóknak vissza kellett fogniuk az áramfelhasználást, hogy elkerüljék a további áramkimaradásokat.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere 2020. szeptember 6-án azt írta, „mindjárt délután három óra. Ideje kikapcsolni a nagyobb készülékeket, a termosztátot 25 fokra állítani vagy inkább ventilátort használni. Kapcsolják le a felesleges lámpákat, és húzzák ki a konnektorból a nem használt készülékeket. Minden kaliforniai lakosnak segítenie kell az energiatakarékosságban.”

2021 júliusában az állam hálózata ismét problémákkal szembesült, a hosszan tartó meleg időjárás miatt a szomszédos államok, köztük Oregon és Washington vízerőművei is kevesebb áramot tudtak termelni, ami miatt csökkent a Kaliforniába importált áram mennyisége, ami nagy problémát jelentett a szolgáltatóknak, ugyanis az állam jelenleg villamos energiájának egyharmadát más államokból importálja.

2022. augusztus 16-án az ISO egy újabb forró időjárási periódus idején adott ki figyelmeztetést. 

A hálózatüzemeltető azt javasolta a fogyasztóknak, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, a lakásokat ne hűtsék le annyira, az ablakokat pedig redőnyökkel és függönyökkel takarják le. A termosztátokat 16 órától 21 óráig minimum 25 fokra kellett emelni. A nagyobb készülékek használatát és az elektromos járművek töltését pedig el kellett kerülni.

Borítókép: Elektromos autót töltenek (Fotó: MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.