Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. június 15.
Horvátország
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Novák Katalin is részt vesz II. Erzsébet temetésén

A jövő hétfői temetési szertartásra a Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázótemplomában kerül sor.

Magyar Nemzet
2022. 09. 12. 12:45
NOVÁK Katalin
Novák Katalin Gyulafehérváron Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin köztársasági elnök és férje is meghívást kapott a múlt csütörtökön elhunyt II. Erzsébet szeptember 19-ei temetésére

 – tudatta a Sándor-palota a Magyar Nemzettel.

A néhai brit királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A királynő koporsóját azóta vasárnap a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába szállították, ahonnan hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.

A koporsót kedden szállítják repülőgéppel Edinburghból Londonba, a néhai uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a kíséretében.

A búcsúszertartás jövő hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A temetési szertartásra a világ minden tájékáról érkeznek majd állam- és kormányfők, ott lesznek továbbá a korábbi brit miniszterelnökök és a királyi család tagjai is.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Forrás: Bruzák Noémi/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.