időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Novák Katalin létrehozza a családbarát elnökök hálózatatát

Tóth Loretta (Belgrád)
2022.09.09. 12:30 2022.09.09. 18:33
Novák Katalin létrehozza a családbarát elnökök hálózatatát

Családközpontú, a családbarát elnököket tömörítő hálózatot hoz létre Novák Katalin – jelentette be a magyar köztársasági elnök Belgrádban, majd egyúttal fel is kérte szerb hivatali kollégáját, a magyar családpolitikát követendő példának tekintő Alekszandar Vucsicsot, hogy elsőként csatlakozzon a Családbarát Elnökök Hálózatához.

Egymás után keresi fel a szomszédos országokat a magyar köztársasági elnök: a szerdai bukaresti látogatást követően – Alekszandar Vucsics szerb államfő meghívásának eleget téve – pénteken Belgrádba utazott Novák Katalin. A magyar államfőt szerb hivatali kollégája katonai tiszteletadás kíséretében fogadta a Szerbia Palotában, majd a négyszemközti megbeszélést követő sajtótájékoztatón a magyar államfő bejelentette: 

létrehozza a családbarát elnökök hálózatát, Alekszandar Vucsicsot pedig felkérte, hogy elsőként csatlakozzon, a szerb államfő ugyanis „személyesen is bizonyította, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Szerbiában élő fiatalok támogatást kapjanak családépítési terveikhez, és ahhoz is, hogy ne kelljen lemondani a karrierről, ha gyermeket szeretnének”.

Alekszandar Vucsics egyébként régóta követendő példaként tekint a magyar családpolitikára, s bár hivatali partnerként most találkoztak először hivatalosan, a két politikus régóta ismeri egymást; Novák Katalin meghívására Vucsics tavaly részt vett, illetve felszólalt például a 2015 óta minden második évben megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcson is. A magyar államfő egyúttal meghívta szerb kollégáját a jövő ősszel megrendezésre kerülő V. Budapesti Demográfiai Csúcsra. 

Szó esett arról is, hogy Vucsics a közeljövőben Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is vendégül látja hivatalában, Novák Katalinnal pedig Budapesten folytatják majd a kétoldalú megbeszéléseket.

Fotó: Kurucz Árpád

A háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget

Novák Katalin hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok sosem voltak még olyan jók, mint most: „egy elnök számára örömteli, ha egy baráttal őszintén beszélhet, és ez a mai találkozónkra is igaz. Az, hogy ilyen jó a kapcsolat a két szomszédos ország között, ma már természetesnek is tűnhet, pedig egyáltalán nem magától értetődő. Békességgel élhetnek a magyarok Szerbia területén, és fordítva – ez hosszú, kitartó munka eredménye” – fogalmazott a köztársasági elnök.

 A megbeszélésen szó esett a migrációs problémákról, az európai uniós bővítés kérdéséről, energetikai és családpolitikai kérdésekről is. „A háború, illetve az arra válaszul adott szankciók és az energetikai válsághelyzet Szerbiát és Magyarországot is érinti, ahogy mindenki mást Európában, hatása pedig Európán is túlmutat” – fogalmazott Novák Katalin. Hangsúlyozta: nehéz időszak következik, a háború láthatólag nem fog egyhamar véget érni, de 

mi éppen ezért szorgalmazzuk a békét, s ezért hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ennek a háborúnak minél előbb véget kell érnie. Minél előbb meg kellene találni az utat a békefolyamathoz, a béketárgyalásokhoz és a mielőbbi békemegállapodáshoz.

Belgrád az illegális migráció megfékezésében is partner

Novák Katalin kitért arra is: a háború mellett egy másik veszély is leselkedik Európára, mégpedig az illegális migráció, amely Szerbián keresztül érkezik Magyarországra. A magyar államfő megköszönte szerb hivatali partnerének mindazt az erőfeszítést, amelyet annak érdekében tesznek, hogy hazánkba ne juthassanak tömegesen illegális bevándorlók.

Ezek az emberek nem Szerbiát célozzák meg és nem is Magyarországot, de a mi országainkon keresztül jönnek. Ezért is kell felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció egy most is létező fenyegetés, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Európa biztonságát megőrizzük

– hangsúlyozta az államfő.

A körlülbelül háromnegyed órásra nyúlt négyszemközti megbeszélésen szó esett az Európai Unió bővítéséről is, amellyel kapcsolatban Novák Katalin hangsúlyozta: 

Szerbia által az Európai Unió gazdagodna, s az Európai Uniónak is szüksége van Szerbiára, nem csak fordítva. Mi, ahogy eddig is, a jövőben is minden alkalommal támogatni fogjuk a mielőbbi európai uniós tagság felé vezető döntéseket.

Történelmi csúcson a kétoldalú kapcsolatok

Alekszandar Vucsics a sajtótájékoztatón kiemelte: a kétoldalú kapcsolatok jelenleg történelmi csúcson vannak, ebben pedig nagy szerepe volt Novák Katalinnak is, aki különböző kormányzati szerepekben sokat tett a magyar-szerb viszony javulása érdekében. A szerb államfő Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is köszönetet mondott a kapcsolatok fejlődését szolgáló fáradhatatlan munkájukért. 

A szerb köztársasági elnök rámutatott, hogy a kiváló diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok is rendkívül gyümölcsözőek, a két ország kereskedelmi forgalma az év első hónapjában elérte a 2,2 milliárd eurót, a térség országai közül Szerbia Magyarországgal érte el a legnagyobb növekedést. Hozzátette: Magyarország jelenleg a negyedik külkereskedelmi partnere Németország, Kína és Olaszország után, de az év végéig várhatóan átveszi a harmadik helyet Olaszországtól.

Az infrastruktúráról beszélve Aleksandar Vucic reményét fejezte ki, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal 2025-ig a különböző nehézségek ellenére megépül, és 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni egyik fővárosból a másikba.

A kétoldalú tárgyalásokat követően Novák Katalin találkozott Ana Brnabics szerb miniszterelnökkel és Vladimir Orlics házelnökkel is, majd Szabadkára utazott, hogy részt vegyen az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének ünnepi átadásán. A program zárásaként a magyar államfő kétoldalú megbeszélést folytatott Pásztor istvánnal is.

Borítókép: Novák Katalin és szerb hivatali kollégája, Alekszandar Vucsics (Forrás: Kurucz Árpád/ Magyar Nemzet) 
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.