Szélmalomharcot vív a migránsokkal az észak-franciaországi város

Kormányzati segítség híján a migránsok által megszállt Calais vezetése óriási kőtömbökkel próbálja megakadályozni, hogy az arra alkalmas helyeken sátrat verjenek a bevándorlók. A polgármester elmondása szerint csak így tudja megakadályozni, hogy a menekültek a belvárosban telepedjenek le.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 09. 16. 20:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta tart az észak-franciaországi város, Calais küzdelme az illegális migránsokkal szemben és bár a hatóságok időről időre evakuálják a bevándorlók által megszállt területeket, a migránsok mégis újra és újra visszatérnek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség által közölt tudósításban.

A Franciaország és Anglia közti La Manche csatorna forgalma minden eddiginél nagyobb mértékben megnőtt, az idei év első nyolc és fél hónapjában már több illegális migráns kelt át a tengeren a szigetországba, mint tavaly, pedig a 2021-es évben is rekordszámú átkelés volt.

Calais városvezetése szélmalomharcot vív az illegális migránsokkal szemben, a sátortáborok gombamód nőnek, ami egyre nagyobb problémát jelent. Hiába számolják fel a hatóságok a táborokat, azokat pár nap múlva újra felverik a bevándorlók, ezért a város vezetése új módszerhez folyamodott, hatalmas kőtömböket helyeztek el a sátorverésre alkalmas területeken, így próbálják meg távol tartani az illegális migránsokat.

A sziklákat az olcsó szálláslehetőséget kínáló Première Classe nevű hotel mögötti 280 négyzetméteres területen helyezte el az önkormányzat. A történtekről beszámoló La Voix du Nord nevű helyi lap értesülései szerint a polgármester, Natacha Bouchart úgy véli, hogy ez nem szerencsés megoldás, de nem volt más választása.

Elmondása alapján amióta a város külső területein szögesdrótokat húztak fel a migránsok távol tartására, a bevándorlók a városközpont felé vették az irányt, ezért ha nem akarja, hogy migránstáborrá alakuljon Calais belvárosa, cselekednie kell. Natacha Bouchart szerint annak nincs értelme, hogy a hatóságok emberei szétszedik a sátrakat, a migránsok pedig kisvártatva újra felverik azokat.

A polgármester az intézkedést lakossági panaszokkal, zajszennyezéssel, a közbiztonság romlásával és a higiénia hiányával indokolta, hozzátéve, hogy a művelet jelentős mértékben, 45 ezer euróval terhelte meg az önkormányzat kasszáját.

Natacha Bouchart ismét cselekvésre szólítja fel a francia államot a migránskérdés megoldása érdekében, immár sokadik alkalommal.

Elmondása alapján a városvezetés mindent megpróbált, zuhanyzási lehetőséget biztosított a bevándorlóknak, segítséget nyújtott az étkezésben, tervet dolgozott ki az extrém hideg időjárás esetére, menedékhelyet hozott létre nők és gyerekek számára, de minden alkalommal ugyanaz lett a vége, állami segítség nélkül kell a migránskérdést kezelnie a városnak, és ahelyett, hogy harminc vagy ötven emberrel lenne dolguk, tízezer emberről van szó. A polgármester elismeri, hogy ez a megoldás nem megfelelő, de elmondása alapján nem volt más választása, mert kilátástalan helyzetbe került.

Bár Calais belterületén eddig még nem volt példa ilyen akcióra, az InfoMigrants cikkéből kiderül, hogy a város közelében már volt hasonló intézkedés 2021 márciusában, amikor a hatóságok a Calais melletti Coquelles nevű településen felszámolták a Conforama elnevezésű migránstábort, majd hatalmas kőtömbökkel akadályozták meg a sátrak újbóli felverését. A lap értesülései szerint a telek tulajdonosa a városvezetés támogatásával ily módon próbálta megakadályozni, hogy a kéretlen betolakodók újra elfoglalják a területet, amit a migránsok rendszeresen megszálltak.

Coquelles polgármestere, Michel Hamy a La Voix du Nord nevű lapnak úgy nyilatkozott, hogy számos környékbeli kereskedő tett panaszt a városházán a migránsok sátrai miatt, ezért a munkálatokat folytatják majd a térségben.

A beszámolót eredetileg a V4NA hírügynökség adta közre.

Borítókép: A migránsok elleni védekezést szolgáló kőtömbök Calais-ban (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.