Szlovén meghívólevél a migránsoknak

Miközben Szlovénia irányába is özönlenek az illegális bevándorlók, a baloldali szlovén kormány nem tett le arról a tervéről, hogy lebontsa a határt védő kerítést. A jobboldali ellenzék felelőtlennek tartja és az ország biztonságának veszélyeztetésével vádolja a kabinetet.

2022. 09. 22. 5:52
Migrants Landing In Messina, Italy
Landing of migrants in Messina (Sicily)Over 400 people recovered at sea in various rescue operations from the ship "Sea Eye 4" disembark in the port of Messina after waiting at sea for several days. Many women and children are among the migrants.Messina (Sicily) June 22, 2022. (Photo by Gabriele Maricchiolo/NurPhoto) (Photo by Gabriele Maricchiolo / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/GABRIELE MARICCHIOLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A modern társadalmakban nincs helyük szögesdrótoknak és kerítéseknek, különösen most, hogy Horvátország Schengen kapujában áll – nyilatkozta a napokban a baloldali szlovén kormány belügyminisztere, Tatjana Bobnar, miután az ellenzéki jobboldal keményen bírálta őt. A júniusban hivatalba lépett kormány ugyanis bejelentette, eltávolítja a 2015-ös migrációs válság után Szlovénia horvátországi határára épített, 176 kilométer hosszú, részben pengés drót-, részben panelkerítést. A koalíció érvelése szerint a kerítés embertelen és hatástalan, a migrációs politikában pedig az emberi jogok teljes tiszteletben tartására törekednek.

Bár eddig mindössze négy kilométernyi kerítést távolítottak el – az év végére ígérik a teljes lebontását –, az ellenzék szerint önmagában a bejelentés is az illegális bevándorlóknak szóló meghívólevéllel ér fel.

– Szlovénia az illegális migránsok célországává válik – fogalmazott Branko Grims, a Szlovén Demokrata Párt képviselője. A biztonsági kockázatok figyelmen kívül hagyása miatt a párt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a belügyminiszter ellen, ami valószínűleg meg fog bukni, mivel a hárompárti baloldali kormánynak kényelmes többsége van a parlamentben.

A szlovén baloldal úgy gondolja, hogy a migránsok visszaküldésével, az önkéntes hazatérések ösztönzésével, illetve a hőkamerákkal, a drónokkal és a nagyobb rendőri jelenléttel kiváltható a határkerítés. Ez Robert Golob miniszterelnök választási programjának egyik kulcseleme volt

 – mondta lapunk megkeresésére Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A szlovén belügyminisztérium hétfői közlése szerint az év első nyolc hónapjában 11 409 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 93 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is. A feltartóztatott illegális bevándorlók mintegy kilencven százaléka kért védelmet Szlovéniában. Többségük azonban még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

A legtöbb bevándorló az indiai szubkontinensről – Indiából, Pakisztánból, Bangladesből – érkezik az országba.

Hogy a baloldali kormány intézkedései valóban felbátorították-e a migránsokat, egyelőre nehéz megállapítani, hiszen már az év első hónapjaiban is jelentősen magasabb volt az illegális határátlépők száma az egy évvel korábbi adathoz képest.

A migránsok számának emelkedése még nem tapasztalható Szlovénia határainál. Ez részben annak tudható be, hogy a horvát rendőröket túlságosan erőszakosnak tartják – ezt mondják az általunk megkérdezett migránsok. Ezért inkább Magyarországon vagy a magyar–román–szerb hármas határon keresztül próbálnak Nyugatra jutni, s ezért van a magyar déli határ ilyen nagy nyomás alatt

 – közölte Párducz Árpád, utalva arra, hogy mostanában naponta átlagosan ezer határsértő próbál átjutni a magyar határon. A szakértő arra is emlékeztetett: Szlovéniáig sokkal hosszabb út vezet, mint Magyarországig. Aki mégis ezt az utat választja, az általában Szerbián és Montenegrón keresztül érkezik Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatja útját, a célállomás pedig Nyugat-Európa. – Ausztria ráadásul a 2015-ös migrációs válság óta folyamatosan fenntartja Szlovénia felé a határőrizetet, ez is nehézséget okoz a bevándorlóknak – hangsúlyozta a Migrációkutató Intézet munkatársa.

Borítókép: Európába érkező migránsok  (Fotó: Europress/AFP/Gabriele Maricchiolo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.