Tánczos Barna a gazdák környezetvédelmi szerepéről beszélt

Leszögezte, támogatások nélkül nincs környezetvédelem.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 24. 12:25
TÁNCZOS Barna
Budapest, 2021. október 7. Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere beszédet mond Románia napján az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon a fõvárosi Hungexpón 2021. október 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében. A politikus erről Csíkszeredában beszélt szombat délelőtt, a csíkszéki gazdanapok részeként szervezett konferencia megnyitóján. A miniszter – aki Csíkszék RMDSZ-es szenátora – úgy vélte: Nincsen mezőgazság környezetvédelem nélkül, és nincsen környezetvédelem mezőgazdaság nélkül, ezért nemcsak a mezőgazdasági, hanem a környezetvédelmi minisztériumnak is kiemelt figyelmet kell szentelnie a gazdatársadalomnak.

Tánczos Barna úgy vélte, Romániában először van esély arra, hogy az év végéig a környezetvédelmi tárca a gazdák felé felhalmozott tartozásait kiegyenlítse.

Megemlítette: amikor átvette a tárca irányítását, több száz millió lejes, több év alatt felhalmozódott adósságot örökölt. A minisztérium nem fizette ki a védett erdőkre járó pótlékot, nem térítette meg a vadkárokat és az erdők őrzését. Azóta sikerült eljutni oda, hogy a minisztériumnak már nincsen 2021-es adóssága, és a 2022-es tartozások nagyobb részét is kifizették. Hozzátette: ahhoz, hogy tartozás nélkül zárhassák az évet, egy hetvenmillió lejes (5,6 milliárd forint) tételt kellene kapniuk még a következő költségvetés-kiigazításnál.

A miniszter továbbra is megoldatlannak találta a Natura 2000-es területeknek járó támogatások kifizetését. Úgy vélte: ha az értékes területek védelme csak megszorításokat jelent, és ehhez nem társulnak támogatások is, akkor nincsen környezetvédelem. A fotelből, a közösségi oldalakon sem a medvét, sem az erdőt nem lehet megvédeni – fogalmazott.

A konferencia megnyitóján Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem és jogelődjei már harminc éve vesznek részt a székelyföldi fiatalok agrárképzésében, és az igényeknek megfelelően újabb szakokat indítanak Székelyföldön. Ezek között a pálinkamesteri és ökogazdálkodási szakot említette. Azt is hozzátette, székelyföldi képzéseiken falugazdászok számára biztosították, hogy lépést tudjanak tartani a gyorsan fejlődő tudománnyal.

A csíkszéki gazdanapokon a tudományos konferencia után vasárnap Csíkszentsimonban tartanak traktoros felvonulást, majd búzaösszeöntést, amelyen Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának elnöke is részt vesz.

 

Borítókép: Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere beszédet mond Románia napján az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállításon a fővárosi Hungexpón 2021. október 7-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.