Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról

Úgy akartak tenni, mintha hanyagul kezelte volna iratait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 8:39
TRUMP, Donald
Dallas, 2022. augusztus 7. Donald Trump volt amerikai elnök tapsol, mielõtt elmondja az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciájának (CPAC) záróbeszédét a dallasi Hilton Anatole szállodában 2022. augusztus 6-án. MTI/AP/The Dallas Morning News/Shafkat Anowar Fotó: Shafkat Anowar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump szerint a dokumentumokat, amelyek kapcsán őt a vizsgálat akadályozásával hozzák összefüggésbe hatóságok, még ő oldotta fel a minősítés alól, a volt elnök az igazságügyi minisztérium bírósági beadványára reagált a Trump-rezidencián lefoglalt iratokról zajló eljárás részeként.

A volt elnök közösségi oldalán megjelent reagálásában azt írta, az FBI akarta azt a látszatot kelteni, hogy az érintett iratok szerte dobálva hevertek a földön, majd ezt fényképen megörökítették, hogy a nyilvánosság elé tárhassák. Donald Trump hozzáteszi, úgy akartak tenni, mintha ő kezelte volna hanyagul az iratokat. A minisztériumi beadvány fotókat is tartalmaz, amelyeken titkos és szigorúan titkos feliratú iratok láthatók egy szoba padlóján szétszórva. A volt elnök a hatóságok eljárására és a Szövetségi Nyomozói Iroda állítólagos politikai elfogultságával kapcsolatban megjelent információkra utalva úgy fogalmaz, „annyi törvénytelenség és méltánytalanság után eljött az idő megtisztítani a dolgokat”.
 

Az igazságügyi minisztérium kedden 36 oldalas, később nyilvánosságra hozott dokumentumban érvelt amellett, hogy miért nem támogatja a házkutatás során lefoglalt iratok felülvizsgálatára független szakértő kinevezését, amelyre Donald Trump ügyvédei adtak be kérelmet.


A minisztérium azt állítja, hogy a házkutatás során rögzített videófelvételek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy „a kormányzati hivatalos iratokat valószínűleg megpróbálták elrejteni, és nem az arra kijelölt tárolóhelyiségben őrizték, ami azt valószínűsíti, hogy megpróbálták akadályozni a kormányzati nyomozást”.
A minisztérium szerint nincs szükség a lefoglalt iratok átvizsgálásához harmadik, független szereplő kinevezésére, már csak azért sem, mert az iratok átvizsgálását elvégezték, ami okafogyottá teszi a független felügyelő részvételét a folyamatban. Ebben a közleményben azt is elismerték, hogy a lefoglalt iratok között voltak az ügyvédi titoktartás körébe tartozó bizalmas iratok is, ám csak korlátozott számban. Ezek visszaszolgáltatását Donald Trump és képviselői a házkutatást követő napokban követelték.
Donald Trump jogi képviselőinek helyi idő szerint csütörtök este nyolc óráig van lehetőségük hivatalosan jelezni a bíróságnak a minisztériumi elutasításra adott válaszukat a Donald Trumpnál tartott augusztus 8-i házkutatás körül zajló folyamat újabb jogi aktusában.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök tapsol, mielőtt elmondja az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciájának (CPAC) záróbeszédét a dallasi Hilton Anatole szállodában 2022. augusztus 6-án (Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News/Shafkat Anowar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.