időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.01. 08:39 2022.09.01. 10:30
Trump szerint beállított fotókat tett közzé a kormány a házkutatásról

Donald Trump szerint a dokumentumokat, amelyek kapcsán őt a vizsgálat akadályozásával hozzák összefüggésbe hatóságok, még ő oldotta fel a minősítés alól, a volt elnök az igazságügyi minisztérium bírósági beadványára reagált a Trump-rezidencián lefoglalt iratokról zajló eljárás részeként.

A volt elnök közösségi oldalán megjelent reagálásában azt írta, az FBI akarta azt a látszatot kelteni, hogy az érintett iratok szerte dobálva hevertek a földön, majd ezt fényképen megörökítették, hogy a nyilvánosság elé tárhassák. Donald Trump hozzáteszi, úgy akartak tenni, mintha ő kezelte volna hanyagul az iratokat. A minisztériumi beadvány fotókat is tartalmaz, amelyeken titkos és szigorúan titkos feliratú iratok láthatók egy szoba padlóján szétszórva. A volt elnök a hatóságok eljárására és a Szövetségi Nyomozói Iroda állítólagos politikai elfogultságával kapcsolatban megjelent információkra utalva úgy fogalmaz, „annyi törvénytelenség és méltánytalanság után eljött az idő megtisztítani a dolgokat”.
 

Az igazságügyi minisztérium kedden 36 oldalas, később nyilvánosságra hozott dokumentumban érvelt amellett, hogy miért nem támogatja a házkutatás során lefoglalt iratok felülvizsgálatára független szakértő kinevezését, amelyre Donald Trump ügyvédei adtak be kérelmet.


A minisztérium azt állítja, hogy a házkutatás során rögzített videófelvételek arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy „a kormányzati hivatalos iratokat valószínűleg megpróbálták elrejteni, és nem az arra kijelölt tárolóhelyiségben őrizték, ami azt valószínűsíti, hogy megpróbálták akadályozni a kormányzati nyomozást”.
A minisztérium szerint nincs szükség a lefoglalt iratok átvizsgálásához harmadik, független szereplő kinevezésére, már csak azért sem, mert az iratok átvizsgálását elvégezték, ami okafogyottá teszi a független felügyelő részvételét a folyamatban. Ebben a közleményben azt is elismerték, hogy a lefoglalt iratok között voltak az ügyvédi titoktartás körébe tartozó bizalmas iratok is, ám csak korlátozott számban. Ezek visszaszolgáltatását Donald Trump és képviselői a házkutatást követő napokban követelték.
Donald Trump jogi képviselőinek helyi idő szerint csütörtök este nyolc óráig van lehetőségük hivatalosan jelezni a bíróságnak a minisztériumi elutasításra adott válaszukat a Donald Trumpnál tartott augusztus 8-i házkutatás körül zajló folyamat újabb jogi aktusában.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök tapsol, mielőtt elmondja az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciájának (CPAC) záróbeszédét a dallasi Hilton Anatole szállodában 2022. augusztus 6-án (Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News/Shafkat Anowar)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.