időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Újabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban

Wittich Zoltán
2022.09.29. 09:32 2022.09.29. 09:41
Újabb iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban

Hatan megsérültek egy iskolai lövöldözésben a kaliforniai Oakland körzetben – jelentette a rendőrség szerdán.

Valamennyi sérültet lőtt sebbel szállították kórházba

– nyilatkozta sajtótájékoztatóján Darren Allison, az oaklandi rendőrség főkapitány-helyettese.

Két felnőtt korú áldozat sérülése életveszélyes.

Azt azonban nem részletezték, hogy a sérültek között mennyi a diák, tanár vagy iskolai dolgozó. A főkapitány-helyettes tájékoztatása szerint az eset helyi idő szerint szerda kora délután történt a Rudsdale Newcomer gimnáziumban.

A történtek kivizsgálása folyamatban van

– fűzte hozzá Allison. A rendőrség jelenleg legalább egy elkövetőt keres. Az NBC hírtelevíziónak nyilatkozó anyuka szerint azonban két elkövető van. – Rögtön a legrosszabbra gondoltam – küszködött a könnyeivel az interjú során.

Treva Reid, az oaklandi városi tanács tagjának elmondása szerint a tanárok és a szülők is sokkos állapotban vannak, és elegük van a várost sújtó lövöldözéssorozatból, amely mintegy kilenc napja tart, és eddig nyolc áldozatot követelt. Reid szerint a város és az iskola vezetése jelenleg egy stratégiát dolgoz ki az iskolák igényeinek kielégítésére. 

Az összes gyilkosságot és a helyszínen heverő holtestek látványát traumatikus feldolgozni. Az elmúlt pár hét halálos erőszakossága érzelmileg kimerítette a várost

– mondta Reid.

Szerinte a frusztráltság fő oka az, hogy a lakosok már úgy érzik, nem mehetnek ki otthonaikból, nem mehetnek el a parkba vagy az élelmiszerboltba. A szülők pedig úgy érzik, hogy nem tudják elvinni a gyerekeiket az iskolába, ahol békében és biztonságban kellene lenniük.

Az oaklandi hatóságok közlése szerint idén 360 lőfegyverrel elkövetett támadást vizsgált meg a helyi rendőrség, szemben a tavalyi 465 incidenssel, ami 23 százalékos csökkenést jelent.

A bűnözés már régóta probléma a gazdasági nehézségekkel küzdő negyedekben, beleértve a mostani lövöldözés helyszínét is. Noha a tankerületben 2020-ban a szülők feloszlatták az iskolai rendőrséget, most egy alternatív iskolabiztonsági tervvel helyettesítenék azt.

 

Borítókép: Oakland, 2022. szeptember 29. Rendőrök a King Estates Campus iskolai komplexumban elkövetett lövöldözés helyszínén (Forrás: MTI/EPA/Peter Dasilva)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.