időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Újjáépülőben a kijevi turizmus

Dócza Edith Krisztina
2022.09.21. 06:30 2022.09.25. 09:30
Újjáépülőben a kijevi turizmus

Noha a légvédelmi szirénák a mai napig megszólalnak, a kijevi turizmus fellendülni látszik, ugyanis egyre több belföldi turista indul az ukrán fővárosba. Kijevet az orosz csapatok meglehetősen hamar, már a háború első napjaiban elérték, azonban a katonák április elején kivonultak onnan, és idővel az élet is visszatért a városba. A környékbeli harcok miatt azonban még látszódnak a háború nyomai: a homokzsákok és barikádok a kormányzati épületek körül még most is állnak.

Az ukrajnai háború szinte porig rombolta a posztszovjet ország turizmusát: az idei év első felében 26 százalékos visszaesésről számolt be az ukrán állami turisztikai fejlesztési ügynökség. A harcok kirobbanása után fél évvel azonban a kijevi vezetés céljai között − az orosz ellenőrzés alá vont területek visszafoglalása mellett − ott van az idegenforgalom újjáépítése is. A helyiek közül egyre többen látogatnak el a nagyvárosokba és folyamatosan nyitják meg üzleteiket az eladók, valamint vendéglátóhelyeiket a tulajdonosok. A legnépszerűbb célpontok között azok a nyugat-ukrajnai területek vannak, ahol jelentősen lecsökkent az orosz támadás kockázata: ilyenek például a Kárpátok hegyvonulatai vagy a főváros, Kijev.

Újra fellendül a kijevi turizmus?

A városnéző kirándulások már szinte visszatértek a normális kerékvágásba. Gyakran vannak akár húszfős csoportjaim is, a tematikus túrák vonzzák a legtöbb embert

– magyarázta a Deutsche Welle német közszolgálati tévécsatornának Olena Orosz kijevi idegenvezető.

Hozzátette: a belföldi turisták már kellő biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy kisebb kirándulásokat tegyenek a fővárosban. Az idegenvezető arról is beszámolt, nemcsak helyiek, de a kelet-ukrajnai területekről érkező belföldi menekültek is szívesen vesznek részt a városnézéseken. Sok utazási iroda és idegenvezető ad kedvezményeket a fegyveres erők tagjainak, családoknak és gyermekeknek, továbbá a jótékonysági szervezetek is ajánlanak fel városnéző túrákat a menekültek számára.

Kijev
Kilőtt orosz harci járművek Kijev belvárosában. Fotó: AFP/Antoni Lallican

Kijevben rengeteg a látnivaló, a leglátogatottabb nevezetességek közé tartozik az UNESCO világörökség részét képező Szent Szófia-székesegyház, valamint a Pecserszka lavra ortodox barlangkolostor. Mindkét intézmény már fogadja a látogatókat, a székesegyházban nemrégiben nyílt kiállítás a háború első hónapjaiban készített fotókkal. A kulturális élet a főváros más területein is újult erőre kapott az elmúlt hónapokban: megnyílt a Leszja Ukrajinka ukrán költőről elnevezett nemzeti akadémiai színház és a történeti múzeum is.

Amikor kirobbant a háború, az első napokban összepakoltuk a legértékesebb kiállítási tárgyainkat és biztonságos helyre szállítottuk őket

– ismertette Natalija Lihickaja, az április elején újranyitott történeti múzeum vezető kutatója.

A szakértő elmondta, a látogatók húszfős csoportokban egy időszaki kiállítást is megtekinthetnek az intézményben, amelyet a kijevi csata és a harcok hőseinek tiszteletére hoztak létre.

Aki pedig szórakozásra vágyna, az is megtalálhatja a neki tetsző programot Kijevben: a nyár folyamán esténként és hétvégente szabadtéri koncerteket rendeztek a parkokban és a metróállomásokon is egyre gyakrabban jelennek meg az utcazenészek.

Milyen most az élet Kijevben?

Noha egyre több jel utal arra, hogy kezd visszatérni az ukrán főváros a normális kerékvágásba, a háború nyomai továbbra is szembetűnők. Egy hónappal ezelőtt még érvényben volt az este 11 óra és reggel öt óra közötti kijárási tilalom és gyakran megszólalnak a légvédelmi szirénák is. A robbanások azonban egyre ritkábbak és a háborús hangulat is alábbhagyott, miután a harcok a Donyeck-medence területére szorultak vissza.

Biztonsági okokból azonban Kijev utcáin továbbra is rendszeresen járőröznek a katonák és a rendőrök.

A tömegközlekedési eszközök egyelőre korlátozott menetrenddel, de működnek és a taxiszolgáltatás is ismét elérhető. A bankok, magánkórházak, gyógyszertárak és a legtöbb üzlet megnyitott, a városközpont ismét megtelt emberekkel és autókkal. Az élelmiszerboltokat a háború első hónapjaiban hamar kifosztották, ám a készletekkel kapcsolatos problémák már helyreálltak.

Annak örülnének, ha jöhetnének a külföldi turisták

Amíg a városközpontokat is rakétákkal lövik, addig a külföldi turisták számára nem biztonságos az ország

– szögezte le Mariana Oleszkiv, az ukrán állami turisztikai fejlesztési ügynökség elnöke.

Irpin River floodplains flooded during war in Ukraine
Horgászok a Dnyeper folyó partján, nem messze Kijevtől. Fotó: AFP/Anadolu Agency/Narciso Contreras

2019-ben Ukrajna közel 13,7 millió külföldi turistát fogadott, ám a háború dúlta városok is vonzzák a kíváncsi tekinteteket, emiatt egyre több utazási iroda szervez túrákat a romba döntött területekre.

A háború előtt az ukrán utazásszervezők és utazási irodák külföldi utakat értékesítettek a legnagyobb számban: Törökországba, Egyiptomba és Nyugat-Európába. Most viszont az a helyzet, hogy belföldre érkeznek leginkább utazók: menekültek, újságírók, nemzetközi segélyszervezetek munkatársai és külföldi katonák

– vázolta fel a megváltozott helyzetet Ivan Liptuga, Ukrajna nemzeti turisztikai szervezetének elnöke.

Ukrajna turisztikai ágazatának munkatársai nem számítanak arra, hogy a külföldi látogatók egyhamar az országba utaznának. Ehhez ugyanis be kellene szüntetni a harcokat és olyan biztonsági helyzet biztosítása szükséges, amely a légtér újranyitását lehetővé tenné. A kijevi vezetés arra hívja fel a figyelmet, ha nem sürgős okok miatt akar valaki az országba látogatni, halassza el az utat.

Borítókép: Ukránok jókedvűen beszélgetnek egymással a főváros, Kijev belvárosában, miközben az ország keleti felében továbbra is harcok dúlnak (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Gian Marco Benedetto)

Háború Ukrajnában

Az ukrajnai háború miatt kifogyóban van a nyugati országok fegyverarzenálja

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.