Ukránok százezreit deportálhatták Oroszországba

Már több mint nyolcmillió ukrán hagyta hátra hazáját a háború kitörése óta, a legtöbben – közel négymillióan – Lengyelországba menekültek, a második célország azonban Oroszország. Az ENSZ adatai szerint mintegy 2,5 millió ukrán indult el keleti irányba, az Egyesült Államok azonban azt állítja, közülük százezreket erőszakkal toloncoltak Oroszországba, akiket az orosz hatóságok őrizetbe vettek és kihallgattak.

2022. 09. 08. 18:55
UKRAINE - Odessa Ukrainians flee to Moldova
UKRAINE-ODESSA-REFUGEES-JOURNEY-MIGRATION Fotó: Valeria Mongelli Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy az oroszok ukránok százezreit hallgatták ki, vették őrizetbe és erőszakkal deportálták őket Oroszországba szűrési műveletek címszóval, és mindez az orosz vezetés tudtával történt

– közölte az Egyesült Államok szerdán az Albániával közösen összehívott ülés után az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Épületek romjai az Odesszához közeli Zakota településen. Fotó: MTI/AP/ Nina Ljasonok

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet többek közt az orosz kormány forrásaira hivatkozva közölte, becslések szerint 900 ezer és 1,6 millió között lehet azon ukrán állampolgárok száma, akiket őrizetbe vettek és Oroszországba deportáltak, többek közt az ország távol-keleti területeire.

A nagykövet szerint a „szűrési műveletek” célja, hogy azonosítsák azokat, akiket Moszkva nem tart eléggé szabálykövetőnek vagy ellenőrizhetőnek.

Egyre több hiteles bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy akiket ukránbarát beállítottságuk miatt ellenőriznek az orosz hatóságok, eltűnnek vagy foglyok maradnak

– magyarázta Thomas-Greenfield.

Hozzátette: a folyamatokat az orosz hatóságok koordinálják, amelyek listákat adnak ki további ukrán „szűrési célszemélyekről”. Az amerikai ENSZ-nagykövet arról is beszámolt, a szűrési folyamatok alól a gyermekek sem kivételek. „Néhányukat elválasztották családjuktól és árvaházakból is elvitték őket, hogy utána Oroszországban örökbe fogadják őket” – fogalmazott a diplomata.

Az Egyesült Államok információi szerint csak júliusban több mint 1800 gyermeket szállítottak át Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló területeiről Oroszországba.

Ilze Brands Kehris, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkárhelyettese azzal kapcsolatban fejezte ki aggodalmait, hogy a nőket és lányokat szexuálisan is zaklathatják az orosz hatóságok „szűrési folyamatai” alatt.

Romos iskolaépület Kramatorszkban, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko

Moszkva azonnal reagált a vádakra, a Kreml közölte, ezek a hírek „az ország elleni dezinformációs kampány legújabb találmánya”. Vaszilij Nebenzija, Oroszország ENSZ-nagykövete pedig arról beszélt, a Nyugat megpróbálja besározni országa hírnevét.

A diplomata közölte, az országába vagy az oroszok által ellenőrzött ukrajnai területekre érkezett ukránok között több százezer gyermek van, azonban nem tartják őket fogva börtönökben.

Hangsúlyozta, nem szűrési, hanem regisztrációs folyamatokról van szó, hasonlóan ahhoz, mint amelyen a Lengyelországba vagy más uniós országba érkező ukránok is keresztülmennek.

Szabadon élnek Oroszországban és senki sem akadályozza őket abban, hogy elköltözzenek vagy elhagyják az országot

– közölte Nebenzija.

Borítókép: Illusztráció: Kitelepített ukránok Odesszából a moldovai Chisinauba tartanak (Fotó: AFP/Valeria Mongelli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.