időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Washington az EU-val fizettetné meg az ukrán segélyeket

Magyar Nemzet
Forrás: Financial Times
2022.09.29. 15:55 2022.09.29. 16:06
Washington az EU-val fizettetné meg az ukrán segélyeket

Nyomást helyez az Európai Unió országaira az Egyesült Államok, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatások kifizetését, miközben az IMF új „lehetőségeket talált”, hogy pénzt küldhessen Kijevbe – írta meg a Financial Times.

A pénzügyi lapnak nyilatkozó négy, névtelenséget kérő amerikai vezető kormányzati tisztviselő csalódottságát fejezte ki Brüsszelben a Kijevnek nyújtott európai „segélyek lassú folyósítása miatt”.

Mindemellett azt kérték Brüsszeltől, hogy hozzon létre egy „rendszeres mechanizmust” a pénzügyi támogatások kifizetésére.

– Washington szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal, hogy gyorsítsák fel a megígért gazdasági támogatások kifizetését Ukrajnának – mondta az egyik tisztviselő a Financial Timesnak, hozzátéve:

– Ismételten felszólítjuk Ukrajna valamennyi partnerét, hogy gyorsabban teljesítsék a beígért segítséget, növeljék kötelezettségvállalásaikat és részesítsék előnyben a segélyeket a hitelekkel szemben.

A lap szerint Washington most azért kívánja felpörgetni a Kijevnek nyújtandó támogatásokat, hogy segítse az ország délkeleti részében történő terület-visszafoglalási kísérleteket.

Egy európai uniós tisztviselő a Financial Timesnak elmondta, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Charles Michel európai tanácsi elnökkel is találkozott, kijelentve, hogy Kijevnek havonta körülbelül 3,5 milliárd euróra (1,5 ezermilliárd forintra) van szüksége.

Washington eddig mintegy 8,5 milliárd dollár (3,4 ezermilliárd forint) támogatást nyújtott Kijevnek és további 4,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól. Mindeközben Brüsszel egymilliárd eurót fizetett ki a májusban beígért kilencből. Így most ígéretet tett további ötmilliárd euró következő hónapban történő folyósítására.

Mindeközben az IMF egy sürgősségi 1,4 milliárd dolláros kölcsön mellett, egy úgynevezett „élelmiszersokk-ablak” révén a sürgősségi segítségnyújtás kiterjesztését is fontolgatja Kijevnek. A megugró élelmiszerköltségekkel küzdő országokat célzó mechanizmus körülbelül 1,3 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást jelentene, amelyet a remények szerint október közepére már jóvá is hagynának.  

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.