A választási eredmény szépségtapasz a német koalíció sebein

A liberális FDP kiesése, a jobboldali AfD megerősödése nem kedvez az energiaválsággal küzdő kormánynak.

2022. 10. 10. 14:15
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. október 10. Stephan Weil alsó-szászországi tartományi miniszterelnöknek, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyõztes listavezetõjének (j) gratulál Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár az SPD berlini székházában 2022. október 10-én, a tartományi parlamenti választás másnapján. MTI/AP/AFP pool/Tobias Schwarz Fotó: Tobias Schwarz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész országot érintő gazdasági válság, nem a helyi ügyek befolyásolták leginkább az alsó-szászországi tartományi választások eredményét, az idei utolsó nagy politikai megmérettetés kimenetelét – állapította meg a német sajtó hétfőn. A majdnem végleges eredmények szerint a nyolcmillió lakosú észak-németországi tartományt csaknem tíz éve irányító szociáldemokraták (SPD) győztek a szavazatok 33,4 százalékával, a második helyen a tartománybeli koalíciós társuk, a konzervatív CDU végzett 28,1 százalékkal. Előbbi 3,5, utóbbi 5,5 százalékponttal teljesített rosszabbul, mint öt évvel ezelőtt. Megerősödtek viszont a Zöldek, 8,7-ről 14,5 százalékra tornászták fel támogatottságukat, így ők alkothatnak ismét kormányt az SPD-vel, ahogy tették 2013–17 között.

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a két nagy néppárt, az SPD és a CDU alkotta utolsó nagykoalíció is véget ért.

 

Az egymáshoz ideológiailag közelebb álló SPD-nek és a Zöldeknek azonban a mostani eredmények miatt a szövetségi kormányban akadhatnak nehézségeik.

 

Támogatóink közül sokan elidegenítve érzik magukat ettől a koalíciótól

 

 – nyilatkozta a vasárnapi választások után Chrstian Lindner, a liberális FDP vezetője. A párt tavaly december óta vesz részt a szövetségi kormányban az SPD és a Zöldek mellett, ám elemzők szerint nem tudta érvényesíteni programját, ez vezetett ahhoz, hogy 4,7 százalékos eredményével kiesett az alsó-szászországi parlamentből. A májusi schleswig–holsteini és észak-rajna–vesztfáliai választásokon is olyan komoly népszerűségvesztést szenvedtek el, hogy éppenhogy sikerült átlépni a parlamenti küszöböt mindkét tartományban.

 

Az FDP elsősorban a felelősségteljes gazdaság- és energiapolitika híve, nem szeretik a túlköltekezést, a hitelfelvételt, illetve az energiaválság közepette a még működésben lévő, bezárása ítélt három atomerőmű élettartamának meghosszabbítását követelik. Christian Lindner azonban pénzügyminiszterként – az orosz–ukrán háború, az egekbe szökő üzemanyagárak és infláció következményeként – éppenséggel Németország legnagyobb eladósodásáért felelős – olvasható a ZDF köztelevízió elemzésében.

A mostani választások után az FDP kevésbé fog támogatni olyan intézkedéseket, amelyek nem esnek egybe programjukkal – közölte a Reuters hírügynökséggel Philipp Köker elemző, aki szerint instabillá válhat a berlini kormány.

Az energiaválság okozta társadalmi elégedetlenség is meglátszott a vasárnapi eredményekben: a válságot okozó oroszellenes szankciókat legélesebben elítélő jobboldali AfD 6,2-ről 10,9 százalékra növelte támogatottságát Alsó-Szászországban, miközben egyes országos felmérésekben már 16 százalékon áll. Elemzők szerint az a tény, hogy az SPD viszonylag simán nyerni tudott, nem a berlini kormány tevékenységének, hanem a megbízhatónak tartott tartományi miniszterelnök, Stephan Weil népszerűségének köszönhető. Országosan ugyanis a szociáldemokraták a húsz százalékot sem érik el.

 

Borítókép: Stephan Weil alsó-szászországi tartományi miniszterelnöknek, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) győztes listavezetőjének gratulál Olaf Scholz szociáldemokrata német kancellár az SPD berlini székházában 2022. október 10-én (Fotó: MTI/AP/AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.