Annyi az elkobzott drog, fegyver, lőszer és robbanóanyag, hogy már nem tudják hova tenni

A gyakorlat szerint a podgoricai hatóságok a különböző bűnbandáktól elvett, s bizonyítékul szolgáló kábítószereket, valamint egyéb tiltott anyagokat teljes egészében megőrzik, nem csak az azokból vett mintákat. Egyesek szerint ez biztonsági kockázatot jelent az országra nézve.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 23. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindent megőriznek

Montenegrónak nincs elegendő tárolókapacitása a bűnbandáktól elkobzott kábítószerek raktározására. Azért gyűlt össze ekkora mennyiség, mert az Adria-parti ország még mindig nem hozta meg a törvényi változtatásokat, amelyek elősegítenék, hogy a pszichoaktív szerekből csak egy mintát kelljen őrizni bizonyítékként a bírósági eljárásokhoz, és ne a teljes mennyiséget, ahogyan az jelenleg érvényben van – írja az Alo napilap.

Podgorica központjában tárolják a veszélyes anyagokat

Az elmúlt időszakban a helyi média többször is arról számolt be, hogy a podgoricai legfelsőbb bíróság helyiségeiben bizonyítékként lefoglalt kábítószerek, fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok tárolása biztonsági és egészségügyi kockázatot jelent az alkalmazottak számára. De nem csak rájuk veszélyesek ezek az anyagok. 

Egyes vélemények szerint némely bűnbanda számára csábító lehet az, hogy a főváros központjában található a bíróság épülete, az iratokkal és bizonyítékként szolgáló anyagok tárolására szolgáló helyiségekkel együtt. 

Elemzők úgy vélik ez biztonsági kockázatot jelent az országra nézve.

A helyzet megoldása érdekében a montenegrói kormány a nyáron úgy döntött, hogy több mint két tonna jogerős bírósági határozatokkal elkobzott kábítószert kell megsemmisíteni, hogy helyet szabadítsanak fel olyan anyagok tárolására, amelyekkel kapcsolatban jelenleg is eljárás folyik.

Újabb rekordot döntött a kábítószerfogásokban az ország

Montenegróban az utóbbi időben némi előrelépés történt a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Erről az Európai Bizottság éves jelentése is említést tesz. Brüsszel szerint pozitívak a fejlemények a tavalyi ajánlások teljesítésében, különös tekintettel a bűnügyi nyomozások hatékonyságában. Az EB értékeli, hogy a balkáni országban új stratégiát fogadtak el a terrorizmus, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozóan.

Úgy fogalmaznak a jelentésben, hogy a szervezett bűnözői csoportok néhány kulcsfiguráját letartóztatták, és újabb rekordot értek el a kábítószer-lefoglalások terén is.

Tonnaszámra szállítják a kokaint Montenegrón keresztül Európa szívébe

Mint ahogyan arról korábban a V4NA is írt, Európa egyik jelentős kokaintranszportáló országává nőtte ki magát az ország. A helyi rendőrség rendre fülel le csempészbandákat, akik tonnaszámra viszik a drogot a tengerparti kikötőkből Európa szívébe. De nem csak a szállításban, a felhasználásban is fontos szereplő a balkáni ország: a tengerparti luxusüdülőkben a nyári szezonban igencsak kelendő cikk a kokain.

A montenegrói rendőrség közlése szerint a kábítószer-szállítmányok rendszerint Barba, az apró ország legnagyobb tengerparti kikötőjébe érkeznek hajóval. 

A csempészek ezt követően kisebb adagokra osztva, általában teherautókba rejtve viszik át az országon a kábítószert, hogy aztán az Európai Unió piacain értékesítsék. A rendőrök rendszeresen fognak el kamionokat, melyekben kokaint rejtegetnek. A drogot a szellőzőrendszer nyílásaiba, a pótkerékbe vagy külön erre a célra kialakított titkos rekeszekbe rejtik.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Boris Pejovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.