Újabb német delegáció érkezett Tajvanra

A látogatásra a kínai pártkongresszus után mindössze egy nappal került sor.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 23. 10:40
PELOSI, Nancy
Csilung, 2022. augusztus 5. A tajvani haditengerészet Csi Jang osztályú, Ning Jang fregattja a tajvani Csilung kikötõjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német politikusokból álló küldöttség érkezett vasárnap Tajvanra, egy hónap alatt másodjára. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tagja, Peter Heidt vezette hattagú küldöttséget a repülőtéren Caj Jing-ven tajvani elnök, valamint a sziget külügyminiszter-helyettese, Ming Jen-caj fogadta.

Heidt leszögezte, a látogatással a demokratikus országok iránti támogatást szeretnék jelezni, s aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Peking  „akár erővel is annektálná Tajvant”.

Kína fenyegető gesztusai nem tarthatnak vissza attól, hogy meglátogassuk és támogassuk Tajvant, mely osztozik a demokrácia és szabadság iránti elkötelezettségünkben

– fogalmazott Heidt.

Legutóbb október 2-án érkeztek német képviselők a szigetre, a Klaus-Peter Willsch vezette küldöttség találkozott Caj Ing-ven elnökkel, Laj Csing-te alelnökkel, Ju Szi-kun házelnökkel, Joseph Vu külügyminiszterrel, tajvani törvényhozókkal, valamint biztonsággal foglalkozó intézmények képviselőivel is.

Ez a többpárti delegáció volt a második jelentősebb európai delegáció, amely Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatása óta felkereste a szigetet. Francia képviselők szeptember elején utaztak Tajvanra.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Pelosi látogatása óta a kínai hadsereg egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

 

Borítókép: A tajvani haditengerészet Csi Jang osztályú, Ning Jang fregattja a tajvani Csilung kikötõjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.