időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Bojko Boriszovék nyerték a bolgár választásokat

Magyar Nemzet
2022.10.02. 20:46 2022.10.02. 20:59
Bojko Boriszovék nyerték a bolgár választásokat

Az első exit poll alapján Bojko Boriszov korábbi kormányfő által vezetett jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) végzett első helyen a tegnapi előre hozott választásokon Bulgáriában. 

A GERB a szavazatok 22,5 százalékát szerezte meg, második helyen a nyáron bizalmatlansági szavazás által megbuktatott Kirill Petkov volt miniszterelnök és Aszen Vaszilev vezette neoliberális Folytatjuk a Változást (PP) végzett, amelyre a szavazók 19,9 százaléka adta le voksát. 

A török liberális párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) a szavazatok 14,4 százalékát bezsebelve harmadik helyet ért el, őket követi a Kornelia Ninova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSZP). 

Sokat erősödött az oroszbarát Vazrazsdane párt, amelynek az előző parlamentben a legkisebb frakciója volt, most azonban 10 százalék körüli eredményt ért el. A jobbközép Demokratikus Bulgária (DB) és Slavi Trifonov énekes-műsorvezető pártja, a Van Ilyen Nép (ITN) − amely nyáron szétrobbantotta a kormánykoalíciót − is elérte a parlamenti küszöböt, előbbi 7,9, míg utóbbi 4,2 százalékot szerzett. 

Stefan Janev korábbi ügyvivő miniszterelnök pártja a szavazatok mindössze 2,9 százalékát szerezte meg, így ők nem kerülnek be a bolgár törvényhozásba.

Az exit poll alapján Boriszovék 66 helyet kaphatnak az újonnan megalakuló parlamentben, míg a PP az eddigi 65 helyett 52 képviselői mandátumot zsebelhet be. Az adatok szerint a DPSZ 37, a BSZP 27, a Vazrazsdane 26, a DB 21, míg az ITN 11 helyet szerezhetett a törvényhozásban.

A politikai logika azt kívánja, hogy egy GERB–DPSZ-koalíció jöjjön létre, amely ellenzékbe küldené az előző négypárti ultraliberális koalíció pártjait, ezzel szemben Washington és Brüsszel a GERB–PP–DB-koalíciót erőlteti. A szakértők abban egyetértenek, hogy ismét egy töredezett törvényhozás fog megalakulni a balkáni országban.

Borítókép: Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfő is leadta szavazatát (Fotó: Reuters/Spasyana Sergieva)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.