időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Moszkva kész földgázt szállítani az Északi Áramlat 2 vezetéken

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.05. 20:00 2022.10.05. 20:24
Moszkva kész földgázt szállítani az Északi Áramlat 2 vezetéken

Oroszország készen áll a gázszállításra a Északi Áramlat 2 vezeték sértetlenül maradt szálán − közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a Rosszija 24 hírtévével.

Sajnos diverzió miatt az egyik vezetékszál megsérült, vizsgálatra van szükség, amelynek megfelelően további döntéseket kell hozni ennek a szálnak a sorsáról. Ami a második vezetékszálat illeti, az készen áll, megépült. Ha az európai kollégák meghoznák a szükséges jogi döntéseket a tanúsítással és a korlátozások feloldásával kapcsolatban, akkor úgy gondolom, hogy Oroszország rövid időn belül biztosítani tudná a megfelelő szállítást a vezetéknek ezen a szálán

− mondta a miniszterelnök-helyettes. Megjegyezte, hogy sem az Északi Áramlat projekt üzemeltetője, sem pedig az orosz szervezetek − a Gazprom és a Rosztyehnadzor − nem kaptak engedélyt arra, hogy kivizsgálják a csővezetékeken történt incidenseket. Novak hangsúlyozta, hogy egy objektív vizsgálathoz szükség van az orosz szakemberek részvételére.

A Kommerszant című gazdasági lap szerint Németország, Dánia és Svédország közös vizsgálócsoportot kíván felállítani az Északi Áramlat vezetékein történt rendkívüli események kivizsgálására.

A Kreml szerint Moszkvának részt kell vennie a helyszíni szemlében és magában a vizsgálatban is.

Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték az északkelet-németországi Lubminban egy ünnepélyes átadáson 2011. november 8-án (Fotó: AFP/John Macdougall)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.