Németország nem támogatja az importált földgáz árának korlátozását

A kancellár szerint az EU a javaslat bevezetésével pórul járna, és nem tudná fedezni szükségletét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 20. 11:10
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. szeptember 16. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a német haderõ, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2022. szeptember 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felperzselt föld taktikájával sem győzi le Ukrajnát Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette ki Olaf Scholz csütörtökön.

A német kancellár az Európai Tanács délután kezdődő találkozója előtt ismertette a német álláspontot a szövetségi parlamentben (Bundestag) tartott beszédében, amelyben kiemelte, hogy 

Vlagyimir Putyin hiába támad polgári célpontokat Ukrajnában, bomba- és rakétaterrorja csak tovább erősíti az ukránok és partnereik elszántságát.

Németország is kiáll Ukrajna mellett, amíg csak szükséges, és fegyverek, pénz és humanitárius segítség mellett ötezer ukrán katona kiképzését is vállalja – közölte a kancellár.

Putyin az energetika területén is elszámította magát, úgy gondolta, hogy a gázcsap elzárásával zsarolhat minket, de az utóbbi hónapok erőfeszítései révén már nyugodtan kijelenthető, hogy Németország minden bizonnyal jól átvészeli a telet.

– tette hozzá a kancellár.

Olaf Scholz arról is beszélt, hogy Németország nem támogatja az importált földgáz árának európai uniós szintű hatósági korlátozását.

A kancellár elmondta, a földgáz árának piaci mechanizmusoktól független, politikai korlátozása kockázatos, azzal a veszéllyel jár, hogy a szállítók inkább máshol adják el földgázt, ahol több pénzt kapnak érte, és az EU így végül pórul jár, nem tudja fedezni szükségletét.

Kifejtette, hogy egyoldalú lépések helyett együttműködésre van szükség a világ más nagy fogyasztóival, köztük Japánnal és Dél-Koreával, hogy együtt meggátolják az árfelhajtó hatású versengést a földgázzal.

Tárgyalni kell a földgázkitermelőkkel is arról, hogy hol húzódhat a mindenkinek egyaránt megfelelő árszint. Az olyan nagy földgáztermelő országok, mint az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia mind kiállnak Ukrajna mellett, velünk együtt, és érdekeltek abban, hogy az energia ne váljon megfizethetetlenné Európában 

– mondta a német kancellár.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.