Szijjártó Péter: Magyarországról két évtizede eltűnt harang került elő az Egyesült Államokban

A jászteleki Havas Boldogasszony kápolna harangja az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.

Forrás: MTI2022. 10. 20. 7:16
SZIJJÁRTÓ Péter
A kormány támogatja a kínai Nio járműgyártó cég biatorbágyi beruházását Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja – közölte Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben szerdán. 

Ezt követően napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. 

Mint írta: a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.

Az akkori nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben. 

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott, és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját – írta a magyar diplomácia vezetője. 

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott „egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel. 

A műtárgy-felügyeleti hatóságnak sikerült a lopást és az országból történt engedély nélküli kivitelt bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. 

A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben. 

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.