Varsó szerint nincsenek veszélyben a kohéziós pénzek

A lengyel kormánypárt tagadta a sajtóértesüléseket, hogy az EB visszatartaná a forrásokat.

MTI
2022. 10. 19. 14:39
DUDA, Andrzej; VON DER LEYEN, Ursula; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2022. június 2. Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (b) fogadja Andrzej Duda lengyel államfõ (k) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Varsóban 2022. június 2-án. MTI/EPA/PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek veszélyben az Európai Unió kohéziós és agrártámogatási alapjából Lengyelországnak járó források – jelentette ki szerdán Radoslaw Fogiel, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szóvivője az ügyben megjelent sajtóértesülésekre reagálva. Fogielt a Radio Plus kereskedelmi rádió kérdezte meg a Rzeczpospolita lengyel napilap hétfői cikke kapcsán. Az írás szerint az Európai Bizottság (EB) visszatartaná az uniós alapok nagy részének kifizetését Varsó számára a vitatott igazságügyi reform miatt.

 

A Lengyelországnak járó kohéziós és agrártámogatási eszközök semmiképpen sincsenek veszélyben

 

– hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint a szóban forgó sajtóértesülés vihar egy pohár vízben. – Egy lap sajnos felfújta az EB meglehetősen alacsony rangú hivatalnokának szavait – utalt a szóvivő a Rzeczpospolita által idézett Marc Lemaitre-re, az EB regionális ügyekért felelős főigazgatójára, aki szerint Brüsszel visszatartja „gyakorlatilag az összes alapot Lengyelországnak, amíg az nem teszi rendbe bírósági rendszerét”.

A Rzeczpospolita cikke kapcsán több lengyel kommentár is idézte Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos szeptember 18-i kijelentését, amely szerint Lengyelország esetében nem találtak közvetlen összefüggést a bírósági rendszer problémái és az uniós alapok fenyegetettsége között. Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: 

 

a lengyel bírósági reform kérdésköre nincs hatással a kohéziós alapokra.

 

Piotr Müller kormányszóvivő hétfőn elmondta: Varsó nem kapott az EB-től semmiféle értesítést a kohéziós és agrártámogatási eszközök esetleges visszatartásáról. Az erről szóló információkat hamisnak és manipulatívnak nevezte, és utalt Lemaitre lengyel ellenzéki politikusokkal ápolt kapcsolataira is. Szerdán Müller egy interjúban azt is kommentálta, hogy Brüsszel eddig nem folyósította Varsónak a koronavírus-járvány utáni újjáépítésre szánt uniós helyreállítási alap forrásait. 

 

Folyamatban vannak az egyeztetések a (lengyel) helyreállítási terv elszámolásának technikai vonatkozásairól

 

– fogalmazott a szóvivő.

A lengyel helyreállítási tervet idén júniusban az EB, majd az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta, a kifizetéseket viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez kötik. Az első mérföldkövek teljesítését azonban Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

Borítókép: Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét (balra) fogadja Andrzej Duda lengyel államfő (középen) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Varsóban 2022. június 2-án. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.