Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Washington és Peking az ukrajnai háborúról egyeztettek

A két ország külügyminiszere telefonon tárgyalt és megegyeztek a „kapcsolatuk felelősségteljes kezeléséről”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 31. 12:38
BLINKEN, Antony
Nusa Dua, 2022. július 9. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Bali szigetén fekvõ Nusa Duában 2022. július 9-én. Blinken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodik Indonéziában. MTI/EPA/Made Nagi Fotó: Made Nagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két állam közötti feszültségről és az ukrajnai háborúról tárgyalt telefonon vasárnap este Antony Blinken amerikai külügyminiszter és kínai kollégája, Vang Ji – közölte a washingtoni külügyi tárca. A kínai külügyminiszter úgy fogalmazott amerikai kollégájának, hogy országaik viszonyát „vissza kellene terelni a normális mederbe”.

Ned Price szóvivő azt mondta, az amerikai tárcavezető megvitatta partnerével, hogy nyitva kell tartani az egymás közötti kommunikációs vonalakat, felelősségteljesen kell kezelni az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokat.

A mostani megbeszélés középpontjában az ukrajnai konfliktus és „az Oroszország által a globális biztonságra és a gazdasági stabilitásra jelentett fenyegetések” álltak – derült ki a washingtoni közleményből.

Kínát, amely hivatalosan igyekszik semlegesnek mutatkozni az ukrán konfliktusban, a Nyugat vádolja, hogy túlságosan békülékeny Moszkvával.

A kínai és amerikai tisztviselők közötti beszélgetés néhány nappal azután történt, hogy Vang Ji múlt csütörtökön orosz kollégájával folytatott megbeszélést. Akkor a kínai tárcavezető orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak azt mondta, hogy Peking minden szinten kész elmélyíteni a párbeszédet Oroszországgal.

Az amerikai és kínai telefonbeszélgetésre két héttel a G20 (a világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő szervezet) indonéziai találkozója előtt került sor, amelyen várhatóan Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök négyszemközt is egyeztetnek majd.

Noha a kínai külügyminisztérium által kiadott közleményben, Peking az „érdekei sérelme” miatt szót ejtett a legújabb exportot érintő amerikai korlátozásokról, de Tajvan helyzetéről nem. A sziget körüli feszültség Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének augusztusi látogatása évtizedek óta nem látott, mély feszültséget hozott a két ország között. Mint ismert, Peking országa részeként tekint Tajvanra, míg Washington a sziget függetlensége mellett áll ki.

Mindemellett a legfrissebb amerikai nemzetvédelmi stratégia immáron Kínát említi a „legfőbb geopolitikai kihívásnak”, ezért Washington egyre több fejlett katonai eszközt telepít a térségbe. Az amerikai stratégiára válaszul, a múlt héten a kínai védelmi minisztérium egy munkatársa úgy fogalmazott: nem ijednek meg az amerikai kihívástól, Peking folytatja a modern és ütőképes hadseregének a fejlesztését – idézte a tanácsadót a Guancha.cn kínai oldal.

 

Borítókép: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 9-én. Blinken a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozója alkalmából tartózkodott Indonéziában (Forrás: MTI/EPA/Made Nagi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.