időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban tett látogatást az államfő

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.16. 20:37 2022.11.16. 20:49
A jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban tett látogatást az államfő

A Jad Vasem intézetben, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban tett látogatást szerdán Novák Katalin köztársasági elnök, aki kétnapos munkalátogatásra érkezett Izraelbe. A köztársasági elnököt Dani Dayan, az intézmény elnöke fogadta. Novák Katalin megtekintette többek között a Nevek Csarnokát és a Gyermekemlékművet, fellobbantotta az örökmécsest, majd koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában. A köztársasági elnök a holokausztmúzeum oktatási központjában ezt követően holokauszttúlélőkkel beszélgetett.

Novák Katalin elmondta, hogy kötelességünk időről időre emlékezni a holokauszt áldozataira. A Jad Vasem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Kiemelte: itt vannak velünk a soa túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük.

Emlékeztetett: amellett, hogy köztársasági elnök, három gyermek édesanyja. Jól tudja, hogy az állam sokat tehet az emlékek megőrzéséért, hogy neveljen, segítsen abban, hogy ne felejtsük el emberségünket. A szülők tehetnek azonban a legtöbbet gyermekeik neveléséért, hogy megismerjék a történelmet, a valós tényeket és hogy megértsék, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék a holokauszthoz hasonló borzalmakat. Ez az intézmény segít abban, hogy emlékezzünk történelmünknek erre az időszakára – mutatott rá Novák Katalin.

Az egyre erőteljesebb antiszemitizmusra hívta fel a figyelmet Dani Dayan elnök, hozzátéve: az antiszemitizmussal szemben kötelességünk azonnal erőteljesen szembeszállni és abban a pillanatban legyőzni, amikor az első jeleit tapasztaljuk. Hozzátette: az antiszemitizmus elleni harcot nem lehet és nem szabad halogatni, mert akkor szörnyeteggé növekszik.

Izrael Állam 1953-ban Jeruzsálemben alapította a holokauszt kutatásával, oktatásával, forrásainak gyűjtésével és bemutatásával foglalkozó tudományos intézetet. Novák Katalin köztársasági elnök Jichák Hercog elnök meghívására, munkalátogatásra érkezett szerdán Izraelbe. Az államfő csütörtökön az elnöki találkozót követően megbeszélést folytat Benjamin Netanjahu felkért miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel is.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az Emlékezés Csarnokában a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontban, a Jad Vasem intézetben tett látogatásán 2022. november 16-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.