időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

A románok túlnyomó többsége szerint rossz irányba halad az országuk

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.11.29. 11:04 2022.11.29. 11:28
A románok túlnyomó többsége szerint rossz irányba halad az országuk

Ha most tartanának választásokat, ismét kényelmes többséget szerezne a bukaresti parlamentben az egy éve hatalmon lévő, hárompárti román kormánykoalíció egy friss felmérés szerint. A CURS közvélemény-kutató intézet adatai alapján a megméretést a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerné 34 százalékkal, a koalíciós partner nemzeti liberálisok (PNL) pedig 24 százalékon végeznének.

A legkisebb kormányzó párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ötszázalékos eredménnyel zárna.

Az ellenzék legerősebb formációjává lépne elő a radikális, magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 12 százaléknyi támogatottsággal. A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségére (USR) a megkérdezettek mindössze kilenc százaléka szavazna. Alacsony, 34 százalékos voksolási hajlandóság mellett maradna a jelenlegi ötpárti törvényhozás. Az adatok szinte azonosak a szeptemberi felmérésével.

Bár a közvélemény-kutatás a hatalmon lévők népszerűségének elhanyagolható mértékű csökkenését jelzi,

a válaszadók túlnyomó többsége, 73 százaléka úgy véli, Románia rossz irányba halad.

Továbbra is a hadseregben bíznak legtöbben (65 százaléknyian), a második helyen a tűzoltók állnak (63 százalék), harmadik pedig az egyház, 59 százalékos bizalmi indexszel. A sor végén a kormány, az elnök, a parlament és a pártok találhatók, ami a romániai politikai elit iránti mély és tartós bizalmatlanságot jelzi.

Andrei Taranu román politológus szerint minden esély megvan az egy éve működő kormánykoalíció tartósságára. Mint mondta, egyik pártnak sincs akkora támogatottsága, hogy egyedül kormányozhasson a 2024-es választások után, ráadásul a PSD-nek, de a PNL-nek nincs olyan lehetséges partnere, akivel együtt parlamenti többséget alkothatna. Taranu úgy látja, az ellenzéki USR rendszerellenesként indult, de mára egy „klikkpárttá” vált, semmiféle üzenete nincs. A politológus szerint az AUR egy veszélyes „úgynevezett” ellenzék, amely nem a parlamentben politizál.

 

Borítókép: A bukaresti parlament ülésterme 2022. áprilisában. (Fotó: AFP/Daniel MIHAILESCU)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.