A románok túlnyomó többsége szerint rossz irányba halad az országuk

Kényelmes többséget szerezne a bukaresti parlamentben a kormánykoalíció, ha most lennének a választások.

null
Romanian members of Parliament listen to the videocall speech of Ukrainian President Volodymyr Zelensky at the Parliament's Palace in Bucharest, Romania, on April 4, 2022. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha most tartanának választásokat, ismét kényelmes többséget szerezne a bukaresti parlamentben az egy éve hatalmon lévő, hárompárti román kormánykoalíció egy friss felmérés szerint. A CURS közvélemény-kutató intézet adatai alapján a megméretést a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerné 34 százalékkal, a koalíciós partner nemzeti liberálisok (PNL) pedig 24 százalékon végeznének.

A legkisebb kormányzó párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ötszázalékos eredménnyel zárna.

Az ellenzék legerősebb formációjává lépne elő a radikális, magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 12 százaléknyi támogatottsággal. A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségére (USR) a megkérdezettek mindössze kilenc százaléka szavazna. Alacsony, 34 százalékos voksolási hajlandóság mellett maradna a jelenlegi ötpárti törvényhozás. Az adatok szinte azonosak a szeptemberi felmérésével.

Bár a közvélemény-kutatás a hatalmon lévők népszerűségének elhanyagolható mértékű csökkenését jelzi,

a válaszadók túlnyomó többsége, 73 százaléka úgy véli, Románia rossz irányba halad.

Továbbra is a hadseregben bíznak legtöbben (65 százaléknyian), a második helyen a tűzoltók állnak (63 százalék), harmadik pedig az egyház, 59 százalékos bizalmi indexszel. A sor végén a kormány, az elnök, a parlament és a pártok találhatók, ami a romániai politikai elit iránti mély és tartós bizalmatlanságot jelzi.

Andrei Taranu román politológus szerint minden esély megvan az egy éve működő kormánykoalíció tartósságára. Mint mondta, egyik pártnak sincs akkora támogatottsága, hogy egyedül kormányozhasson a 2024-es választások után, ráadásul a PSD-nek, de a PNL-nek nincs olyan lehetséges partnere, akivel együtt parlamenti többséget alkothatna. Taranu úgy látja, az ellenzéki USR rendszerellenesként indult, de mára egy „klikkpárttá” vált, semmiféle üzenete nincs. A politológus szerint az AUR egy veszélyes „úgynevezett” ellenzék, amely nem a parlamentben politizál.

 

Borítókép: A bukaresti parlament ülésterme 2022. áprilisában. (Fotó: AFP/Daniel MIHAILESCU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.