időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Az ASEAN vezetői elítélik az észak-koreai fenyegetéseket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.12. 13:40 2022.11.12. 13:47
Az ASEAN vezetői elítélik az észak-koreai fenyegetéseket

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök szeretne rendszeres háromoldalú párbeszédet hazája, Kína és Japán között a világ több gondjának, válságának megoldására, erről a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Phnom Penh-i csúcstalálkozóján beszélt szombaton. Fumio Kisida japán miniszterelnök pedig arra szólított fel, hogy az ASEAN minden tagországa között legyen szorosabb együttműködés az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetés elhárítására.

Jun Szuk Jol olyan válságokat említett az állam- és kormányfői tanácskozáson a szöuli elnöki hivatal közlése szerint, mint a háborúkból vagy a jogsértésekből fakadók, a klímaválság és ezek hatása az élelmiszer- és energiabiztonságra. Ő is beszélt az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésről, amely – mint mondta – nemcsak Dél-Koreát vagy Japánt érinti, hanem az egész világot.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az ASEAN minden vezetője elítélte a találkozón az észak-koreai fenyegetéseket.

A japán kormányfőnek a Phnom Penh-i ASEAN-csúcs egy nyolcnapos külföldi körút első állomása. A tokiói külügyminisztérium közleménye szerint ő is elsősorban az észak-koreai fenyegetésekre hívta fel a figyelmet felszólalásában az állam- és kormányfők tanácskozásán. De beszélt Oroszország ukrajnai háborújáról is, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Tokió számára elfogadhatatlan a világon bárhol erővel, egyoldalúan megváltoztatni az országok közötti status quót. Beszélt a Kínához fűződő kapcsolatról is, amely szintén feszült területi, biztonsági és történelmi okok miatt, de szerinte stabilizálható, és ennek érdekében tenni kell.

Japán és kínai vezető politikus között 2019 óta ez volt az első találkozó – írta a Kyodo hírügynökség, amely azt is megemlítette, hogy a sajtónyilvános tanácskozáson Li Ko-csiang kínai miniszterelnök megszólalásaiban nem említette Észak-Koreát.

Az ASEAN tagjai Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

 Rajtuk kívül részt vesz még a csúcson Kína, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok is.

 

Borítókép: A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és az Egyesült Államok csúcstalálkozója Phnom Penhben 2022. november 12-én (Fotó: MTI/AP/Vincent Thian)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.