időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Bűnösnek találták a capitoliumi zavargások fő szervezőit

Magyar nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 09:40 2022.11.30. 09:48
Bűnösnek találták a capitoliumi zavargások fő szervezőit

Az amerikai esküdtszék kedden bűnösnek találta zendülésre való szervezkedés vádjában a 2021. január 6-i, a Capitolium megtámadásával járó zavargások egyik fő vádlottját, Stewart Rhodes-t, akit a többi vádpontban felmentettek.

A 2009 óta létező Oath Keepers szélsőséges szervezet öt vezetője állt Washingtonban a szövetségi bíróság előtt öt különböző vádpont miatt.

A zendülésre vonatkozó vádban még egy embert, Kelly Meggst mondták ki bűnösnek az esküdtek. A többi vádlottat felmentették ebben a vádpontban, amelyet a békés hatalomátadás megállítását célzó átfogó terv kidolgozása miatt terjesztett elő az ügyészség.

Két embert találtak bűnösnek hivatalos eljárás megakadályozására vonatkozó szervezkedés vádjával, ugyanakkor a szervezet vezetőjét, Rhodest és két társát felmentették ebben a vádpontban. Négy vádlottat bűnösnek találtak dokumentumok illetéktelen eltulajdonítása miatt, három embert pedig azért, mert hivatalos személyt akadályoztak kötelességének teljesítésében.


Borítókép: Donald Trump előző amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.