időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Elhagyhatta a kórházat Imran Hán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.06. 17:53 2022.11.06. 17:58
Elhagyhatta a kórházat Imran Hán

Imrán Hán volt pakisztáni miniszterelnököt egy politikai rendezvényen lőtte meg egy fegyveres támadó a keleti Pandzsáb tartomány Vazirábád kerületében csütörtökön. A merénylő találata a lábán érte a politikust, akit egy lahori kórházba szállítottak, és megműtötték. A 70 éves Hán tolószékben ugyan, de elhagyhatta a kórházat a helyi sajtó jelentése szerint.

Még a kórházból jelentkezve pénteken egy videoüzenetben Imran Hán azt állította, hogy Sehbaz Sarif miniszterelnök, Rana Szanaullah belügyminiszter és Fajszál Naszir, a titkosszolgálat katonai vezetője az ő meggyilkolására készült, bár bizonyítékokat nem közölt.

Az áprilisban bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Hán bejelentette, hogy kedden folytatni fogja tiltakozó menetét onnan, ahol az a merénylet miatt félbeszakadt.

A Hán elleni merénylet feltüzelte az országos megmozdulásokat, különösen a hivatalban lévő pakisztáni vezetéssel szemben megfogalmazott vádak nyomán, amelyeket mind Sehbaz Sarif, mind a titkosszolgálat tagad.

 A merényletet követően a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, aki állítólag bevallotta, hogy egyedül cselekedett.

Hán 2018-ban került hatalomra, ellenfelei szerint az országban továbbra is jelentős befolyással bíró hadsereg támogatásával, és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt eddig irányító családok uralmát. Áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több tüntetést szervezett és előre hozott választások kiírását követeli.

 

Borítókép: Imrán Hán volt pakisztáni miniszterelnök, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért ellenzéki párt vezetője támogatóihoz beszél az előre hozott választások kiírását követelő tüntetésen Lahorban 2022. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.