Erdogan elkötelezett az ukrán–orosz béketárgyalások mellett

Törökország elnöke szerint a gabonafolyosó mintájára békefolyosót kell létrehozni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 12. 16:45
ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir
Asztana, 2022. október 13. Recep Tayyip Erdogan török a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése közben az Ázsiai Együttmûködési és Bizalomerõsítõ Konferencia (CICA) asztanai találkozóján, a kétnapos esemény elsõ napján, 2022. október 13-án. MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev Fotó: Vjacseszlav Profokjev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország a Nyugat provokációi ellenére elkötelezett az ukrán–orosz béketárgyalások mellett – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton.

A Nyugat, és kifejezetten az Egyesült Államok, szemmel láthatóan véget nem érő támadást indított Oroszország ellen

 – idézte a TRT állami tévécsatorna a török elnököt.

– Oroszország természetesen nagy ellenállást mutat ezzel szemben – magyarázta a vele utazó újságíróknak az Üzbegisztánból hazafele tartó Erdogan, aki az elmúlt napokban a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt Szamarkandban.

A nyugati országok katonai és egyéb segélyekkel támogatják Ukrajnát, és szigorú szankciókat léptettek életbe Moszkvával szemben az ukrajnai invázió februári kezdete óta.

Azon dolgozunk, hogy a gabonafolyosó mintájára létrehozzunk egy békefolyosót

– mondta az elnök. – Úgy gondoljunk, hogy ehhez a párbeszéden át vezet az út – tette hozzá. 

Idén tavasszal Törökország volt a házigazdája a rövid életű béketárgyalásoknak Kijev és Moszkva között, és Ankara segítségével jött létre egy határozott idejű gabonaszállítási megállapodás is júliusban, amely azonban november 18-án lejár. A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is jó viszonyt ápol, és próbál közvetíteni a szemben álló felek között.

Ukrajna kedden tagadta, hogy nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnának rá a béketárgyalások újrakezdése érdekében. 

Kijev megerősítette: csak akkor kerülhet sor megbeszélésekre, ha Oroszország feladja a február óta megszerzett területeket.

Moszkva pénteken hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy elérje a „különleges katonai művelet” céljait. Hozzátette: ezeket tárgyalások segítségével is el lehetne érni, de Kijev álláspontja miatt nem járható ez az út.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török 2022. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.