Ezekben az államokban dőlhet el a felsőházi többség

Georgiában második fordulóra készülnek, Nevada kulcsállam lehet republikánus szempontból

Magyar Nemzet
2022. 11. 09. 6:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei félidős választásokon az amerikai állampolgárok a törvényhozás felsőházának harmincöt tagjáról döntenek. A demokraták könnyen elveszíthetik a szenátust is, mivel a republikánusoknak elég csupán egyet elvinniük a „csatatérnek” számító, eddig a demokraták által megnyert államok közül. 

 

Georgia

A legnagyobb verseny az eddigi eredmények szerint egyértelműen itt várható. Raphael Warnock jelenlegi demokrata szenátor republikánus kihívója Herschel Walker, amerikaifutball-játékosból avanzsált politikus, aki Donald Trump korábbi elnök támogatását élvezi. A szavazatok 95 százalékos feldolgozottságánál Warnock vezet 49,4 százalékkal, Walker a második 48,6 százalékkal. Mellettük még indult a Libertárius Párt jelöltje, Chase Oliver is, aki miatt lehet, hogy második fordulóra lesz szükség.

A georgiai törvények szerint amennyiben egyik fél sem éri el az ötven százalékot, úgy a két legjobb eredményt elérő jelölt december 6-án újra megmérkőzik egymással.

Frissítés: 

97,5 százalékos feldolgozottságnál nagyon úgy tűnik, hogy Georgiában második fordulót fognak rendezni decemberben. Warnock vezet 49,3 százalékkal, azonban az elemzők szerint nem tudja átlépni az 50 százalékot.

 

Arizona

Arizona állam is fontos csatatér a szenátusi többség megszerzése szempontjából. A jelenlegi demokrata szenátor, Mark Kelly 2020 óta tölti be a tisztséget, 1988 óta ez volt a második alkalom, hogy Arizona demokrata szenátort választott.

A szavazatok 48 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, Kelly meg tudja tartani pozícióját: közel 18 százalékponttal vezet kihívója, a republikánus Blake Masters előtt. (Kelly: 57,8 százalék; Masters: 40 százalék)

Frissítés:

58,5 százalékos feldolgozottságnál Masters kezd felzárkózni, a szavazatok 44,5 százalékát zsebelte be a republikánus jelölt, míg Kelly 53,3 százalékukat.

 

New Hampshire

A demokrata Maggie Hassan második felsőházi mandátumát nyerte meg, miután a szavazatok 66 százalékos feldolgozottságánál győztest hirdettek az észak-keleti államban.

Hassan kihívója Don Bolduc, a volt elnök, Donald Trump által támogatott jelölt volt, aki a szavazatok 43,4 százalékát zsebelte be, szemben Hassan 54,6 százalékával.

 

Colorado

Coloradóban harmadszorra is a demokrata Michael Bennet nyerte a szenátori megmérettetést, 66 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 55,6 százalékával, míg kihívója, a republikánus üzletember, Joe O’Dea 42 százalékkal a második helyen végzett. 

 

Pennsylvania

Georgia mellett itt a legszorosabb a küzdelem: 82 százalékos feldolgozottságnál John Fetterman, a Joe Biden elnök által erősen támogatott demokrata jelölt vezet 49,3 százalékkal, kihívója, a republikánus Mehmet Oz szívsebészből lett televíziós híresség, majd politikus a szavazatok 48,3 százalékát kapta eddig.

Frissítés:

A szavazatok 84,5 százalékos feldolgozottságánál több hírcsatorna, köztük a Fox News is bejelentette John Fetterman győzelmét, a demokraták megnyerték Pennsylvaniát.

 

Wisconsin

Wisconsinban a szavazatok 86 százalékos feldolgozottságánál Ron Johnson republikánus jelölt vezet 51,6 százalékkal, mögötte demokrata kihívója, Mandela Barnes 48,5 százalékkal.

Frissítés:

98,4 százalékos feldolgozottságnál még mindig a republikánus jelöltnél az előny, Johnson a szavazatok 50,6 százalékát gyűjtötte be.

Nevada

Nevadában 46,8 százalékos feldolgozottságnál a demokrata Catherine Cortez Masto vezet 51,2 százalékkal, a Trump által támogatott Adam Laxalt a szavazatok 46 százalékát gyűjtötte össze eddig.

Frissítés:

72,3 százalékos feldolgozottságnál úgy látszik, hogy Nevada is az egyik legizgalmasabb csatatér lesz a két párt között. Adam Laxalt átvette a vezetést, a szavazatok 49,9 százalékával.

Borítókép: Szavazók az amerikai félidős kongresszusi választásokon a New York-i Brooklyni Múzeumban 2022. november 8-án. MTI/AP/John Minchillo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.