Fej fej mellett haladnak a pártok a szenátusi versenyben

A demokraták arizonai győzelmével döntetlen az állás az amerikai felsőházért vívott küzdelemben.

2022. 11. 12. 12:45
null
Washington, 2022. november 8. Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium a félidõs kongresszusi választások napjának reggelén, 2022. november 8-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fej fej mellett állnak a demokraták és a republikánusok az amerikai törvényhozás felsőházáért folytatott versenyben, miután újraválasztották Arizonában Mark Kelly demokrata párti szenátort. Az amerikai félidős választásokon a szenátus harmincöt tagjának sorsáról döntenek.

A politikus, aki 2020 óta tölti be a tisztséget, a legutóbbi összesítések szerint 51, 8 százalékkal győzte le ellenfelét, Blake Masters republikánus jelöltet, Donald Trump támogatottját. 1988 óta ez volt a második alkalom, hogy Arizona demokrata szenátort választott.

A sikertelenségekért Trump Mitch McConnellt hibáztatta, véleménye szerint a republikánusok szenátusi frakcióvezetője ugyanis semmit sem tett azért, hogy átvegyék az irányítást a kamara felett.

A Demokrata Párt arizonai győzelmével az állás jelenleg 49:49 a szenátusi versenyben. 

Ez azt is jelenti, hogy már csak két felsőházi székért folyik a küzdelem, jelenleg még Nevadában számlálják a szavazatokat, Georgia államban pedig egyik jelöltnek sem sikerült abszolút többséget szereznie, így ott december 6-án második fordulót tartanak.

Amennyiben a csatatér államok közül csak egy helyet is megszereznek a demokraták, azzal gyakorlatilag ők irányíthatják a szenátust, mivel bármilyen döntetlen szavazásnál az Egyesült Államok alelnökéé, Kamala Harrisé lehet az utolsó szó.

Szintén szoros mérkőzés zajlik a törvényhozás alsóházának megszerzéséért, a Fox News amerikai hírportál összesítése szerint a Republikánus Párt 211, a Demokrata Párt pedig 201 széket tudott eddig elnyerni. 

A képviselőházi többséghez összesen 218 helyre van szükség a 435-ből.

A hosszan tartó szavazatszámlálások miatt ugyanakkor a végső eredmények csak a jövő héten derülhetnek ki.

 

Borítókép: Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium a félidős kongresszusi választások napjának reggelén, 2022. november 8-án. (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.