Folytatódik a harc Róma és a civil szervezetek között

Nyilatkozatháborúban bírálja egymást a jobboldali kormány és a baloldali ellenzék a migráció kezelése miatt.

2022. 11. 07. 14:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz belügyminisztérium, az infrastrukturális minisztérium és a honvédelmi tárca közös döntését követően a Humanity1 német felségjelzésű civil hajó fedélzetét vasárnap 144 bevándorló hagyhatta el. Az orvosi ellátásra szorulók, a nők és a kiskorúak biztonságba helyezését humanitárius kötelezettségeiknek eleget téve biztosították az olaszok. Az olasz rendelet értelmében azonban ezután

a Humaity1 civil hajónak el kellett volna hagynia Catania kikötőjét a fedélzetén maradt férfiakkal és Németország felé kellett volna vennie az irányt. A hajó kapitánya azonban úgy döntött, nem hagyja el Catania kikötőjét, megtagadja a rendeletet, és Lazio regionális közigazgatási bíróságához fordul jogorvoslatért.

Az Sos Humanity szervezet szóvivője, Petra Krischok azzal magyarázta döntésüket, hogy a mentési műveletek akkor zárulnak le, amikor minden bevándorló biztonságban partra szállt. Véleményük szerint az olasz kormány által engedélyezett részleges partraszállás megsérti a nemzetközi jogszabályokat, illegális és igazságtalan, hiszen tizenhat-tizenhét éves fiúk is maradtak a hajón. Ők ugyanúgy átélték a Földközi tengeren való átkelés viszontagságait, mint a többiek, ugyanúgy joguk van menedékre – hangoztatta a német civil szervezet szóvivője.

A Humaity1 hajó kapitánya, a brémai származású 59 éves Joachim Ebeling úgy nyilatkozott: a fedélzeten a líbiai táborokban embertelen szörnyűségeket elszenvedő személyek vannak. Matteo Salvini kormányfő-helyettes elutasítóan kommentálta a kapitány szavait.

Szervezett, háromezer dolláros utaztatásokról van szó, a pénzből fegyvereket és kábítószert vásárolnak

– nyilatkozta az Rtl 102.5 rádiónak.

Vasárnap a Geo Barents migránsmentő hajó is engedélyt kapott, hogy Cataniában lehorgonyozzon és a fedélzetén tartózkodó 572 személyből 357-en partra szálljanak.

 

A hajót fenntartó Orvosok Határok Nélkül nem kormányzati szervezet hétfői közlése szerint a hajón maradtak közül három férfi éhségsztrájkba kezdett, három társuk pedig a tengerbe ugrott és partra úszott, de a parti őrség emberei visszavitték őket a Geo Barentshez közeli mólóra, és nem engedik őket onnan máshova távozni – jelentette az MTI.

 

További két civil hajó, a norvég felségjelzésű Ocean Viking és a német felségjelzésű Rise Above még mindig az olasz partok közelében várakozik a kikötési engedélyre.

Az ellenzéki baloldal keményen támadja a kormányt a bevándorlókkal szemben alkalmazott, véleményük szerint embertelen bánásmód miatt. Az elefántcsontparti származású Aboubakar Soumahoro a Humanity1 fedélzetére szállt, ahol közölte: bírósági úton szerez érvényt a nemzetközi jogszabályok betartatására. Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt elnöke a humanitárius elvek és a nemzetközi jogszabályok megsértésével vádolja a jobboldali kormányt.

 

A humanitárius elsősegély biztosítását nem tagadjuk meg, azt azonban nem engedjük, hogy Olaszország Európa menekülttábora legyen

 

 – reagált Isabella Rauti honvédelmi államtitkár.

A migrációs hullám megfékezése miatt kialakult nemzetközi feszültség napról napra éleződik, kérdés, mennyi ideig lehet a hajókat a tengeren tartani, milyen megállapodások születhetnek a civil szervezeteknek otthont adó országok kormányaival, illetve az indulási és tranzitországok között. Matteo Piantedosi belügyminiszter számára némi megkönnyebbülést jelentett Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentése, miszerint az olasz vizeken várakozó francia felségjelzésű civil hajók fedélzetére vett menekültek egy részét, a nőket és a kiskorúakat átvállalja.

Antonio Tajani külügyminiszter a napokban német kollégájával tárgyalt többek között a civil hajók miatt felmerült nézeteltérésekről is. A találkozót követően Tajani elmondta, számos együttműködés köti Olaszországot német barátaikhoz, a bevándorlás kérdésében határozott álláspontot képviselnek, a szabályok betartását kérik.

 

Matteo Salvini kormányfő-helyettes és Giorgia Meloni miniszterelnök köszönetet mondott Ferenc pápának, amiért emlékeztette az uniós tagországokat, hogy ne hagyják egyedül Olaszországot a migrációs teherrel.

 

Orbán Viktor magyar kormányfő Twitter-üzenetben megköszönte Giorgia Meloninak, hogy megvédi Európa határait az illegális bevándorlóktól. A feszült helyzetet a La Stampa olasz baloldali lap úgy kommentálta: Meloni az Orbán-kormány szigorú migrációs politikáját követi, még akkor is, ha ez a Berlinnel és a Párizzsal való konfliktushoz vezet.

 

Borítókép: migránsok hagyják el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet működtette Geo Barents hajót a szicíliai Catania kikötőjében 2022. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.