Goya-festmények keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták + videó

A XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették.

MTI
2022. 11. 05. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két világhírű Goya-festmény keretéhez ragasztották a kezüket klímaaktivisták szombaton a madridi Prado múzeumban, a rendőrség őrizetbe vette őket. 

Egy férfi és egy nő a Felöltözött Maja és a Meztelen Maja keretéhez ragasztotta a kezét, és a két műalkotás közötti falrészre felírta: +1,5 Celsius-fok.

A Futuro Vegetal spanyolországi szervezet közölte, hogy a tagjai hajtották végre a tiltakozó akciót a műkincseket Európa-szerte célba vevő éghajlatvédelmi tiltakozó hullám részeként. – A múlt héten az ENSZ beismerte, hogy nem lehet tartani a (párizsi klímaegyezményben célul kitűzött) 1,5 Celsius-fokos korlátot. Most kell cselekednünk –  írta a szervezet a Twitteren.

A Prado közölte, hogy a XVIII. és a XIX. század fordulóján készült két festmény nem sérült meg, a falfirkát pedig gyorsan lefestették.

A rendőrség közölte, hogy két embert őrizetbe vettek. A spanyol kormány bírálta a két aktivista akcióját. – Ez a vandál tett egy általános elutasítás terméke. […] Nincs olyan ok, amely indokolná, hogy mindnyájunk örökségére támadjanak – írta a Twitteren Miquel Iceta kulturális miniszter.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően – amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak – az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

Borítókép: 

 

Borítókép: Akcióban a Futuro Vegetal aktivistái (Fotó Twitter/Futuro Vegetal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.