Helyhatósági választások kezdődtek Szlovéniában

A magyar kisebbség öt, vegyesen lakott járásban választhatja meg a nemzeti önkormányzati tanácsok tagjait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 20. 11:16
null
Radomlje, 2022. október 23. Voksolók a szlovéniai elnökválasztás elsõ fordulójában Radomlje településen 2022. október 23-án. A szavazásra mintegy 1,7 millió állampolgár jogosult. MTI/EPA/Igor Kupljenik Fotó: Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szlovéniában. Reggel hét órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, ahova valamivel több mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak. Szlovéniában a helyhatósági választások középpontjában általában a helyi ügyek dominálnak. Idén sokkal kisebb az érdeklődés az önkormányzati tisztségek iránt, mint 2018-ban volt.

A szlovén választók 212 járás élére választanak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. A polgármesteri tisztségekért 618 jelölt, míg a 3382 képviselői helyért 18 671 jelölt indul.

Amennyiben a polgármesterjelöltek egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, az adott körzetben december 4-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével. A magyar kisebbség öt, nemzetiségi szempontból vegyesen lakott járásban választhatja meg a nemzeti önkormányzati tanácsok tagjait. Ezek delegálnak majd a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsába (MMÖNKT) képviselőket, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségi állampolgárok szavazhatnak.

A szlovén települések túlnyomó többsége vidéki. A 212 önkormányzatból csak 11 minősül városnak, ebből a legkisebbnek 17 ezer lakosa van. Szlovéniában alacsony az urbanizációs ráta, az egyik legalacsonyabb Európában. A választóhelyiségeket helyi idő szerint este hét órakor zárják. A polgármester-választások eredménye vasárnap késő estére várható, az új helyi képviselők neveit csak hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Borítókép: Illusztráció: Voksolók a szlovéniai elnökválasztás első fordulójában Radomlje településen 2022. október 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.