Imrán Hán: A miniszterelnöknek is köze volt a merénylethez

A volt pakisztáni kormányfőt csütörtökön egy politikai rendezvényen lőtte meg egy fegyveres támadó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 04. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pakisztáni miniszterelnököt, a belügyminisztert és a titkosszolgálat vezetőjét vádolta meg Imrán Hán volt pakisztáni kormányfő pénteken azzal, hogy közük volt az ellene előző nap elkövetett merényletkísérlethez, bár bizonyítékokat erre vonatkozóan nem közölt.

Imrán Hánt csütörtökön egy politikai rendezvényen lőtte meg egy fegyveres támadó a keleti Pandzsáb tartomány Vazirábád kerületében.

 A politikus a lábán sebesült meg, ami miatt egy lahori kórházba szállították, majd megműtötték.

A kórházból jelentkezve pénteken egy videóüzenetben Imrán Hán azt állította, hogy Sehbaz Sarif miniszterelnök, Rana Szanaullah belügyminiszter és Fajszál Naszir, a titkosszolgálat katonai vezetője az ő meggyilkolására készült. Közölte azt is, hogy felépülése után márciusban ismét arra hívja majd fel híveit, hogy együtt vonuljanak Iszlámábádba. Hán szerint két fegyveres nyitott rájuk tüzet előző nap. Egy ember meghalt, további 11 pedig megsebesült a merényletkísérlet utáni zavargásokban, amikor a rendőrség tüzet nyitott az emberekre – állította.

Hán csütörtökön egy konvoj élén tartott Iszlámábádba, ahova tiltakozó felvonulást hirdetett az előre hozott választások kiírása érdekében. Éppen egy lassan guruló kamionra helyezett konténer tetején állt, és onnan integetett a többezres tömegnek, amikor rálőttek. A politikust két lövés érte a lábán, és kezelőorvosának közlése szerint további kórházi kezelésre szorul.

Sehbaz Sarif miniszterelnök elítélte a támadást, és felszólította a belügyminisztériumot, hogy indítson vizsgálatot az ügyben, a belügyminiszter pedig tagadta, hogy köze lenne a merényletkísérlethez. 

Egyúttal ígéretet tett arra, hogy felül fogják vizsgálni Imrán Hán személyi felügyeletét, attól tartva, hogy a merényletkísérlet tovább bátoríthatja a szélsőséges nézeteket valló erőket.

Pénteken több száz tüntető csapott össze a biztonsági erőkkel Pakisztán több nagyvárosában. Iszlámábád határában kövekkel dobálták meg a rendfenntartó erőket, akik válaszként könnygázgránátokat dobtak a tüntetők közé és gumilövedékekkel lőtték őket. A kelet-pakisztáni Lahorban több száz demonstráló felgyújtotta a helyi kormányzó házának főbejáratát. Az ország gazdasági fővárosának számító déli nagyvárosban, Karacsiban is többórás összecsapás zajlott le a rendőrség és a tüntetők között, számos demonstrálót őrizetbe vettek.

Hán 2018-ban került hatalomra, az ellenfelei szerint az országban továbbra is jelentős befolyással bíró hadsereg támogatásával, és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt eddig irányító családok uralmát. Áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több tüntetést szervezett, és előre hozott választások kiírását követeli.

Borítókép: Imrán Hán volt pakisztáni miniszterelnök, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért ellenzéki párt vezetője a támogatóihoz beszél az előre hozott választások kiírását követelő tüntetésen Lahorban 2022. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.