Két újabb embert vettek őrizetbe kémkedés gyanújával Svédországban

Svédországban két újabb embert vettek őrizetbe kémkedés gyanújával, egyiküket az északi ország elleni súlyos illegális hírszerzési, valamint egy „külföldi hatalom kárára” végzett tevékenységgel vádolják – írja az MTI.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 12:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd ügyészség rövid közleményében arról tájékoztatott, hogy a letartóztatások kedd reggel történtek. Az ügyben érintett másik országot a közleményben nem nevezték meg.

Fredrik Hultgren Friberg, a belbiztonsági szolgálat (SAPO) szóvivője az Aftonbladet bulvárlapnak elmondta, hogy 

a házkutatásokat is magában foglaló akciót a rendőrség és más fegyveres testületek közreműködésével hajtották végre. 

A vizsgálat már egy jó ideje tartott, de a letartóztatásokat váratlanul és gyorsan kellett végrehajtani. Az őrizetbe vételek Stockholm környékén történtek. Az érintett személyekről nem közölt részleteket.

A hadsereg szóvivője még annyit árult el a műveletekről, hogy „két helikopterrel támogatták a SAPO-t”.

Az ügyészség hangsúlyozta, hogy az ügynek nincs köze ahhoz az iráni születésű testvérpárhoz, amelyet a hónap elején vádoltak meg Svédországban, mert feltehetőleg Oroszországnak kémkedtek.

November 11-én Svédország vádat emelt a két honosított svéd ellen, mert gyaníthatóan egy évtizeden át, 2011 és 2021 között Oroszország és katonai hírszerző szolgálata (GRU) javára kémkedtek. 

Az egyik férfi a svéd belföldi hírszerzésnek dolgozott. Mindketten tagadták, hogy bármi törvényelleneset tettek volna.


Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.