időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Közös közép-európai álláspont a migrációról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.24. 12:47 2022.11.24. 13:29
Közös közép-európai álláspont a migrációról

Négy közép-európai ország – Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovákia – belügyminisztere egyetért abban, hogy a Nyugat-Balkán irányából illegálisan senkinek sem szabad bejutnia a schengeni térségbe, ezért szükségesnek tartják a magyar–szerb határ megerősített védelmét – jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter a négy belügyi vezető csütörtöki prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón. 

– Magyarország kötelességének tartja, hogy megvédje az ország déli határait és megakadályozza az illegális migránsok behatolását a közép-európai régióba – mondta Pintér Sándor magyar belügyminiszter újságíróknak. Nyilatkozatában arra is rámutatott, hogy idén már több mint 250 ezer határsértőt sikerült elfogni a déli határon, ami több mint kétszerese a tavalyi adatoknak. Bár a magyar határt kerítés és egyebek között Szlovákiából, illetve Csehországból érkezett rendőrkontingensek is védik, egyes migránsoknak mégis sikerült bejutniuk a schengeni térségbe. A miniszter köszönetet mondott a segítségért az érintett országoknak, másfelől viszont sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió határvédelmi szervezete, a Frontex kivonult a magyar–szerb határról.

Pintér Sándor szerint javaslatként felmerült, hogy az illegális migráció hatékonyabb megállítása érdekében jó lenne hermetikusan lezárni a szárazföldi görög–török határt, amely csak 206 kilométer hosszú.

– Az illegális migráció nem egy ország, hanem egész Európa problémája, s megoldásából mindenkinek ki kellene vennie a részét – hangsúlyozta Roman Mikulec szlovák belügyminiszter. Szerinte alapvető és döntő a külső schengeni határok védelme. Bejelentette, hogy Szlovákia hajlandó megerősíteni a magyar–szerb határon szolgáló rendőri egységét. Hasonlóan nyilatkozott a cseh belügyminiszter is. 

Vít Rakusan kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte: a szlovák–osztrák és a szlovák–cseh határon bevezetett ellenőrzéseket rendkívüli intézkedésnek kell tekinteni, amelyek csak ideiglenesen működhetnek.

A négy miniszter a prágai találkozón egyeztette álláspontját az illegális migráció kérdésében az uniós tagországok belügyminisztereinek pénteki tanácskozása előtt, s közölték, hogy Brüsszelben közös álláspontot fognak képviselni.

 

Borítókép: rendőrautó a hercegszántói közúti határátkelőhely közeli határszakasznál, ahol Pintér Sándor magyar és Roman Mikulec szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatón köszöntötte a határrendészeti feladatok ellátására vezényelt magyar és szlovák rendőröket 2022. november 14-én (Fotó: MTI/Kiss Dániel)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.