Lapozó: Védelmébe vette Orbán Viktort a svéd köztévé

Nem ad tartózkodási engedélyt menekült orosz újságíróknak a svéd migrációs hivatal · Megvonná az alapjövedelmet a képzetlen fiataloktól az olasz oktatási miniszter · A brüsszeli metróban füveznek és lövik magukat a drogosok · Védelmébe vette Orbán Viktort a svéd köztévé

MAGYAR NEMZET
2022. 11. 24. 17:22
null

Nem ad tartózkodási engedélyt menekült orosz újságíróknak a svéd migrációs hivatal

Az orosz–ukrán háború kitörését követően elhagyták Oroszországot az ismert orosz sajtótermékek munkatársai, és külföldön állították fel szerkesztőségüket, hogy cenzúra és megfélemlítés nélkül tudjanak dolgozni. Svédországban nagy figyelmet keltett az a döntés, hogy a bevándorlási hivatal nem ad tartózkodási engedélyt az egyik ilyen újságírónak, Liza Alexandrova-Zorinának, illetve több más médiamunkásnak sem. 

Göteborgban például három száműzetésben élő orosz újságírónak kínált ösztöndíjat a Göteborgs-Posten, a régió legnagyobb politikai napilapja. Az ötlet az volt, hogy az újságírók továbbra is orosz közönségnek készítsenek sajtótermékeket, de külföldről. 

A projekthez jelentős, 1,5 millió koronás támogatást szereztek, több szervezet bevonásával. Eredetileg az volt a terv, hogy három orosz újságíró szeptemberben kezdjen dolgozni, és két évig maradjanak Svédországban, de a svéd Migrációs Ügynökség elutasította tartózkodási engedély iránti kérelmüket. 

Lisa Danling, a hivatal sajtószóvivője azt mondta, hogy nem nyilatkozhat egyedi esetekről, így arról sem, hogy miért utasították el a három orosz újságíró kérelmét, de hozzátette, hogy akik tartózkodási engedélyért folyamodnak menedékprojektekben való részvétel miatt, azoknak rendelkezniük kell az adott megyei vagy önkormányzati tanács meghívásával. A projektet összefogó Oknyomozó Újságírók Egyesülete erre a Svenska Dagbladet napilapnak úgy reagált, hogy az elutasított orosz újságírók mind az egyesület, mind Nyugat-Götaland megye és a Göteborgs-Posten meghívásával is rendelkeztek.

Forrás: Svenska Dagbladet

Megvonná az alapjövedelmet a képzetlen fiataloktól az olasz oktatási miniszter

Egymás után jelenti be szigorítási szándékait az olasz oktatásügyi miniszter, Giuseppe Valditara. A miniszter visszavenné a társadalmi segélyeket az iskolai képzést félbehagyó fiataloktól. 

Olaszországban egyre gyakoribb jelenséggé vált ugyanis, hogy a fiatalok a tanulás és képzés helyett a polgári alapjövedelmet választották. Aki a múltban nem tett eleget az oktatási kötelezettségnek, attól a kormány azonnal megvonná a juttatást. 

Az oktatási tárca vezetője által kérvényezett felmérés szerint jelenleg 364 ezer 18–19 év közötti fiatal veszi igénybe a polgári alapjövedelmet. Ebből 11 ezren csak az elemi iskola alsó tagozatát fejezték be, 128 ezren pedig csak a felső tagozatot. Az oktatási tárca vezetője szerint a diákokat kötelezni kell az iskolai tanulmányok folytatására, az állam nem gondoskodhat a képzetlen tömegek ellátásáról. Valditara szerint ellentmondásos, sőt erkölcsileg is elfogadhatatlan, hogy az állam a kötelességeiket megszegő diákokat havi juttatással díjazza.

Forrás: affaritaliani.it , ansa.it , repubblica.it

A brüsszeli metróban füveznek és lövik magukat a drogosok 

A hideg évszak beálltával ellepték a brüsszeli metróállomásokat a drogosok, akik a metróhálózat egész területén nyilvánosan élnek az illegális kábítószerekkel. A belga főváros közösségi közlekedési vállalata, a STIB a politikai vezetőktől vár beavatkozást és megoldást a problémára.

„Pontos adataink nincsenek, de egyértelműen úgy tűnik, hogy az állomásokon folyamatosan nő a kábítószer-fogyasztás. Együttműködünk különböző nonprofit szervezetekkel, amelyeknek megvan a szakértelmük és a tapasztalatuk ahhoz, hogy beszéljenek a drogosokkal, s hogy elküldjék őket a számukra rendelkezésre álló befogadóhelyekre. 

A jelenséget azonban így sem könnyű kezelni. Egy-egy kábítószeres incidens láttán kihívjuk a rendőrséget, a rendőrök pedig kitessékelik a metró területéről a drogosokat. Azonban semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a kijáratnál egy egyszerű hátraarccal azonnal visszatérjenek a kiindulási helyre" – tájékoztatta a STIB szóvivője, An van Hamme a brüsszeli lapot, a Bruzzt. Hozzáfűzte, hogy a STIB a kialakult helyzet áldozatává vált, a vállalat feladata ugyanis a közösségi közlekedés biztosítása (és nem a kábítószeresek folyamatos elküldése). A STIB ezért kerekasztal-tárgyalásokat sürget a politikai vezetés magas rangú képviselőivel, hogy kidolgozzák a brüsszeli metró és metróaluljárók megtisztítását célzó akciótervet. 

A fővárosi régió mobilitásért felelős minisztere, Elke van den Brandt már megerősítette, hogy a problémában érintett felekkel egyeztetéseket kezd. November 18-án délben egy harmincéves férfi holttestére bukkantak a brüsszeli belváros egyik legforgalmasabb metróállomásának, a De Brouckèrének a kijáratában. Az ügyészség szerint az orvosszakértői vizsgálat elsődleges információi alapján az idegenkezűség kizárható, a fiatal férfi halálának a körülményeit még vizsgálják.

Forrás: brusselstimes.com , brusselstimes.com

Védelmébe vette Orbán Viktort a svéd köztévé

A svéd közmédia Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sáljával foglalkozott annak kapcsán, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet. Az SVT állami tévécsatorna tudósítója árnyaltabban látja a kérdést, mint általában az európai média. Christoffer Wendick szerint a futballmeccsen viselt sál a magyar nacionalizmus egyik megnyilvánulása. 

Úgy véli, hogy a nemzeti érzelmű magyaroknak „fantomfájdalmuk” van, és visszavágynak abba az időbe, amikor Magyarország nagyobb és erősebb volt, mint ma. „Orbán azt a képet akarja közvetíteni, hogy Magyarország nagyobb és büszkébb, mint amit egy egyszerű szemlélő a mai térképen lát” – mondta el a riporter. Szerinte nem szabad úgy lefordítani a Nagy-Magyarország mintájával díszített sálat, hogy Orbán Viktornak területi követelései lennének a szomszédos országok irányába. 

Wendick szerint a magyar miniszterelnök sokkal inkább a magyarságtudatot és az összetartozást akarja erősíteni azon magyar kisebbségek irányába, akik a környező államokban laknak. Hozzátette ugyanakkor, hogy amikor az emberek visszatekintenek a történelemben, és régi térképeket nézegetnek, fennáll a veszélye annak, hogy olyan ambíciók ébrednek bennük, amelyek azt sugallják, hogy joguk van nagyobb területre, mint amivel ma rendelkeznek, és az visszavezethet a II. világháború előtti idők keréknyomaiba.

Forrás: SVT

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: SVT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.