időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Lemondott a japán belügyminiszter, gyengül Kisida Fumio kormánya

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.20. 14:59 2022.11.20. 15:21
Lemondott a japán belügyminiszter, gyengül Kisida Fumio kormánya

Benyújtotta lemondását Terada Minoru japán belügyminiszter vasárnap, Kisida Fumio miniszterelnök elfogadta a döntést. A kormányfő azt mondta, „súlyos felelősséget” érez azért, mert október vége óta már három minisztere mondott le, s hozzátette, hogy hétfőn nevezi meg Terada utódját. Az NHK japán közszolgálati televízió azt közölte, Teradát várhatóan a korábban külügyminiszteri posztot betöltő Macumoto Takeaki követi a belügyi tárca élén.

Az újabb lemondás tovább gyengítheti Kisidát, akinek támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint már így is 30 százalék alá süllyedt.

A volt belügyminisztert több támadás érte a médiában és az ellenzék részéről, mert nem volt képes elszámolni a hozzá érkező politikai adományokkal, a bírálatok pedig erősödtek a költségvetési vita közeledtével. Terada elismerte, hogy egy őt támogató csoport olyan pénzügyi iratokat nyújtott be, amelyeket a jelek szerint egy halott ember nevében írtak alá. Kisida és kabinetje népszerűségét korábban már megtépázta a kormányfő vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) több tagjának a vitatott adománygyűjtési módszereiről ismertté vált Egyesülés Egyházával fenntartott kapcsolat is.

A dél-koreai székhelyű szervezettel kapcsolatos botrányok azt követően robbantak ki, hogy júliusban merénylet áldozata lett Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök. A merénylő azt vallotta, a miniszterelnökkel Abe és az egyház közötti kapcsolatok miatt végzett, s azt vetette az egyház szemére, hogy tönkretette a családját. Jamagiva Daisiro gazdaságfejlesztési miniszter október 24-én, Hanasi Jaszuhiro igazságügyi miniszter pedig november 11-én mondott le, az utóbbi alig három hónappal a beiktatása után. Jamagiva az Egyesülés Egyházával fenntartott kapcsolatai miatt döntött a távozás mellett, Hanasi pedig azután, hogy szemére vetették, „nem veszi elég komolyan a tisztségét”.

Borítókép: Terada Minoru japán belügyminiszter (Fotó: AFP/Jiji Press)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.