„Hogy lehet, hogy mindenki Putyint bírálja, de Zelenszkijt senki nem szidja?”

Mori Josiró volt japán miniszterelnök a helyi médiát is bírálta, mondván: csak európai és amerikai forrásokat használnak.

Magyar Nemzet
Forrás: The Japan Times2022. 11. 20. 11:35
Former Japan’s PM Mori
Former Japan’s PM Mori Fotó: HIDETOSHI TANAKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mori Josiró volt japán miniszterelnök szerint nem helyénvaló kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatni az ukrajnai háborúért.

Hogy lehet, hogy mindenki az Oroszországi Föderáció elnökét, Vlagyimir Putyint bírálja, de Zelenszkijt senki sem szidja? Sok ukránnak okozott szenvedést

– mondta a volt kormányfő még pénteken Tokióban. A politikus az ellenzéki Japán Újjászületés Társaság felsőházi képviselőjének, Szuzuki Muneo meghívására érkezett az eseményre.

Az egykori miniszterelnök szerint a japán média sem kezeli megfelelően a háború kérdését: „a japán média egyoldalúan közelít. Nem tehetek róla, de úgy érzem, kizárólag Európa és az Egyesült Államok jelentéseire támaszkodnak” – fogalmazott. Emellett azt is kiemelte, hogy Washington egyoldalúan foglalt állást az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, ami szerinte a jelenlegi japán miniszterelnök, Kisida Fumió hozzáállásában is tükröződik. Mori Josiró szerint a helyzet rendezésében Abe Sindzó játszhatott volna szerepet, a volt kormányfő azonban idén nyáron életet vesztette, miután egy kampányrendezvényen meggyilkolták.

Mori Josiró egyúttal arról is beszámolt, korábban biztatta arra Putyint, csatlakozzon a NATO-hoz is, azonban az orosz elnök akkor azt mondta, nem zárná ki a csatlakozás lehetőségét, ám azt az Egyesült Államok biztosan nem hagyná.

A 85 éves politikus 2000 és 2001 között volt Japán miniszterelnöke, ez idő alatt igyekezett az Oroszországgal fennálló kétoldalú kapcsolatok megerősítésére helyezni a hangsúlyt. A későbbi években is jó viszonyt ápolt Moszkvával: Putyinnal 2010-ben, 2014-ben és 2017-ben is találkozott.

Borítókép: Mori Josiró, Japán volt miniszterelnöke (Fotó: AFP/Hidetoshi Tanaka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.