Már decemberben tagjelölti státust kaphat Bosznia-Hercegovina

Amennyiben folytatódik a gyors kormányalakítási folyamat Bosznia-Hercegovinában, az Európai Tanács akár már december 15-én tagjelölti státust adhatna a nyugat-balkáni országnak –hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televízió, az RTRS szerda reggeli híradójában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 30. 11:08
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomata hétfőn és kedden járt Bosznia-Hercegovinában, ahol az ország európai integrációjáról és jövőjéről tárgyalt.

Az RTRS-nek adott interjúban rámutatott, hogy az Európai Tanács ülése előtt, december 6-án még tartanak egy EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót Tiranában, ahol a térség országainak előrelépését és további terveit vitatják meg.

Várhelyi Olivér közölte: ha egyértelmű politikai akarat van arra, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, akkor maga a csatlakozási folyamat lehet gyors, és az ország képes lehet arra, hogy teljesítse a szükséges feltételeket.

Bosznia-Hercegovina 2008-ban írta alá az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást, de ez csak hét évvel később lépett életbe, majd Szarajevó 2016-ban nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét.

Borítókép: Az Európai Unió zászlói (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.