időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Már decemberben tagjelölti státust kaphat Bosznia-Hercegovina

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 11:08 2022.11.30. 11:16
Már decemberben tagjelölti státust kaphat Bosznia-Hercegovina

Amennyiben folytatódik a gyors kormányalakítási folyamat Bosznia-Hercegovinában, az Európai Tanács akár már december 15-én tagjelölti státust adhatna a nyugat-balkáni országnak –hangsúlyozta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televízió, az RTRS szerda reggeli híradójában.

A diplomata hétfőn és kedden járt Bosznia-Hercegovinában, ahol az ország európai integrációjáról és jövőjéről tárgyalt.

Az RTRS-nek adott interjúban rámutatott, hogy az Európai Tanács ülése előtt, december 6-án még tartanak egy EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót Tiranában, ahol a térség országainak előrelépését és további terveit vitatják meg.

Várhelyi Olivér közölte: ha egyértelmű politikai akarat van arra, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, akkor maga a csatlakozási folyamat lehet gyors, és az ország képes lehet arra, hogy teljesítse a szükséges feltételeket.

Bosznia-Hercegovina 2008-ban írta alá az Európai Unióval a stabilizációs és társulási megállapodást, de ez csak hét évvel később lépett életbe, majd Szarajevó 2016-ban nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét.

Borítókép: Az Európai Unió zászlói (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.