Különleges bíróság felállítását kezdeményezi az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen közölte: büntetőeljárás alá vonnák az ukrajnai háborúért felelősöket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 30. 10:05
KONASENKOV, Igor
Csasziv Jar, 2022. november 28. Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévõ Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierõ csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivõje szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármû semmisült meg. MTI/AP/Andrij Andrijenko Fotó: Andrij Andrijenko

Ursula von der Leyen közölte: büntetőeljárás alá vonnák az ukrajnai háborúért felelősöket.

Az Európai Bizottság különleges bíróság felállítását kezdeményezi az ENSZ támogatásával, hogy kivizsgálják és büntetőeljárás alá vonják az ukrajnai háborúért és a háborúban elkövetett bűncselekményekért felelősöket – közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke szerdán. Ursula von der Leyen a közleményében hangsúlyozta: 

az Európai Bizottság megkezdi az együttműködést a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást szerezzen a különleges bíróság létrehozására.

Hozzátette: a testület továbbra is támogatja a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) működését.

Oroszországnak fizetnie kell borzalmas bűneiért, beleértve az önálló Ukrajna elleni agresszióval elkövetett bűncselekményekért is 

– fogalmazott.

Kijelentette, Oroszországnak pénzügyileg is fizetnie kell az általa okozott pusztításért. – Az Ukrajna által elszenvedett kárt hatszázmilliárd euróra becsülik – mondta a testület elnöke, majd hozzátette: Moszkvának és oligarcháinak kártalanítaniuk kell Ukrajnát a károkért, és fedezniük kell az ország újjáépítésének költségeit. Ezzel kapcsolatban közölte,

az EU a partnerei bevonásával alapot hozna létre az orosz központi banktól zárolt háromszázmilliárd euró, valamint az orosz nagyvállalkozók unióban tárolt vagyonának befagyasztásából származó 19 milliárd euró kezelésére.

 A háború befejezését követően, az uniós szankciók feloldása után az alapot az unió az Ukrajna újjáépítését célzó befektetések támogatására fordítaná.

„Oroszország borzalmas bűnei nem maradnak büntetlenül” – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig a kedd esti videóüzenetében arról beszélt, különleges törvényszék előtt vizsgáltatná az orosz politikai és katonai vezetés felelősségét az ukrajnai háborúért. Azt követelte, hogy ennek érdekében hozzanak létre egy, a náci háborús bűnösöket elszámoltató nürnbergi törvényszékhez hasonló bíróságot.

Az ukrán elnök megjegyezte: Kijev számos országgal és nemzetközi szervezettel működik együtt annak érdekében, hogy minden orosz gyilkos megkapja a megérdemelt büntetést.

Azonban a rendelkezésre álló nemzetközi jogi eszközök nem elégségesek ahhoz, hogy igazságot lehessen szolgáltatni 

–  fűzte hozzá.

Rámutatott: még a Nemzetközi Büntetőbíróság keretei között sincs lehetőség arra, hogy felelősségre vonják Oroszország politikai és katonai vezetését az ukrajnai háború miatt. Hozzátette: éppen ezért mindent megtesznek, hogy létrejöjjön egy különleges törvényszék, amely foglalkozhat a legmagasabb szintek szerepével.

 Az ukrán elnök már szeptemberben, az ENSZ Közgyűlése előtt is követelte egy rendkívüli törvényszék felállítását.

Eközben az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg kedden újabb csapásokat mért a polgári infrastruktúrára. Összesen 26 légicsapásról és egy rakétatámadásról érkezett hír. A vezérkar egyúttal bírálta, hogy Belarusz továbbra is lehetővé teszi, hogy az oroszok csapásmérésre használják területét és légterét. Zelenszkij elmondta, hogy a fronton nehéz a helyzet, és az oroszok a hatalmas veszteségek ellenére megpróbálnak előrenyomulni Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban, miközben délen készülnek valamire. Az ukrán elnök szerint az orosz katonai emberveszteségek száma az idei év végéig eléri a százezret, és ebben nincsenek benne a zsoldosok.

 

Borítókép: Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.