Kilencvenhat éves korában elhunyt Csiang Cö-min volt kínai elnök

A tájékoztatás szerint a politikus leukémiával küzdött. Halála szülővárosában, Sanghajban érte.

Magyar Nemzet
2022. 11. 30. 10:29
CSIANG Cö-min; HSZI Csin-ping
Peking, 2017. október 24. Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára (b) és Csiang Cö-min volt elnök és pártfőtitkár a KKP XIX. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 24-én. (MTI/EPA/Vu Hong) Fotó: Vu Hong

A tájékoztatás szerint a politikus leukémiával küzdött. Halála szülővárosában, Sanghajban érte.

Kilencvenhat éves korában elhunyt Csiang Cö-min volt kínai elnök – jelentette szerdán a kínai állami média. A politikus leukémiában és többszervi elégtelenségben szenvedett. Halála szülővárosában, Sanghajban érte.

Csiang Cö-min a pekingi Tienanmen téri tüntetőkkel szembeni 1989-es véres fellépés után került a Kínai Kommunista Párt élére, a pozíciót 2002-ig töltötte be. 1993 és 2003 között a Kínai Népköztársaság ötödik elnöke volt.

A politikust elsősorban azért választották vezetőnek, hogy feloldja a párton belül kialakult ellentéteket, amelyet a vérengzés utáni nemzetközi kiközösítés okozott.

Csiang Cö-minnek sikerült is az országot kitörnie a diplomáciai elszigeteltségéből, javítania a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, elnökségi ideje pedig példátlan gazdasági fellendülést hozott. Irányítása alatt Kína elfoglalta helyét a világhatalmak élvonalában.

Hivatali idejére esett Hongkong 1997-es és Makaó 1999-es átadása Kínának, illetve az ország belépése a Kereskedelmi Világszervezetbe 2001-ben.

Bírálói elsősorban a tibeti elégedetlenkedések leverését és a Falun kung nevű vallási irányzat betiltását vetették Csiang szemére. A temetésig – amelynek időpontját egyelőre nem közölték – az állami intézményeken országszerte félárbocra eresztették a lobogókat – tette hozzá az MTI.

Borítókép: Csiang Cö-min volt elnök és pártfőtitkár a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 24-én (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.