Nem követett el szabálytalanságot a féktelenül bulizó finn kormányfő

Az igazságügyi kancellár az erkölcsi és politikai vonatkozásról nem ítékezett.

MTI
2022. 11. 04. 13:13
MARIN, Sanna
Strasbourg, 2022. szeptember 13. Sanna Marin finn miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. szeptember 13-án. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sanna Marin finn miniszterelnök nem követett el semmilyen szabálytalanságot azon az augusztusi házibulin, amelyről több felvétel is nyilvánosságra került – állapította meg a finn kormánytagok cselekedeteinek törvényességét vizsgáló igazságügyi kancellár, miután megvizsgálta az ezzel kapcsolatos többtucatnyi panaszt. 

A 36 éves Sanna Marin augusztusban részt vett egy zárt körű házibulin, és beleegyezésével videófelvétel készült arról, ahogyan szórakozik a barátaival. A felvétel azonban nyilvánosságra került annak ellenére, hogy a készítők ennek az ellenkezőjét ígérték neki. 

Ezután sokan megvádolták azzal, hogy a bulin alkoholt, illetve kábítószert fogyasztott, és a kritikusok szerint emiatt megkérdőjeleződött a döntéshozó képessége. Vádolták olyannal is, hogy tisztségéhez méltatlanul viselkedett, valamint hogy veszélyeztette a nemzetbiztonságot, rontotta az ország hírnevét. A kábítószer-fogyasztás vádja miatt az ellenzék, de a kormánykoalíció tagjai is felszólították arra, hogy csináltasson drogtesztet. Sanna Marin ezt méltatlannak érezte közlése szerint, de megcsináltatta a tesztet, és hozzátette, hogy soha nem fogyasztott illegális kábítószert, noha a házibulin fogyasztott alkoholt. A teszt eredménye negatív lett.

Nem lehet szabálytalansággal vagy hivatali teendőinek elhanyagolásával vádolni a miniszterelnököt, mert ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, büntetőjogi kapcsolatnak kellene lennie a magánélete és a hivatalos tevékenysége között 

– közölte pénteken Tuomas Pöysti igazságügyi kancellár. – Ami egy kormánytag magánéletének erkölcsi és társadalmi vonatkozását illeti, annak megítélése már a parlament hatáskörébe tartozik. A politikai felelősséget pedig demokratikus választásokon szokták megvizsgálni – tette hozzá a tisztségviselő.

Sanna Marint már tavaly is érte bírálat amiatt, hogy egy éjjeli szórakozóhelyen járt, és utána kiderült, hogy kontaktszemély volt egy koronavírus-fertőzésben.

 

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.